"Love needs giving and receiving, Love means believing in someone, in something,
Love is being together, struggling through bad time or rejoicing in the good.
Love is always forgiving and never selfish.
Love needs commitment, to grow in search of happiness and life's fulfilment together.
Love is a constant journey to understand what each other need.
LOVE TAKES TIME..."

Lilypie - Maternity

Thursday, 12 March 2015

RESEPI: CHICKEN GRILLED SALAD WITH FRENCH DRESSING

Assalammualaikum semua,

Haaa... dah jadi column masak resepi pulak ye? Hehe... Btw, aku ni baru lepas sihat je. 2 weeks dok sakit on off. Selsema + batuk + demam + sakit kelapa... Musim panas kan skang nih. Berbotol² lahai dah teguk air mineral ngn air masak. Siap bawak botol besar gi opis. Maybe lambat baik sebabnya tak kuarantin kan diri ini ketika sakit. Sakit cuti sehari je... pastu esok harinya dah pegi keje. Dah la gi keje naik public transport... lagiiii ler lambat nak baik selsema batuk ni ha... plus sakit kepala!!!

Ok stop bebel... mukadimah panjang sgt. Sesungguhnya, nak bgtau, dalam masa 2 weeks tak sihat on off tu... aku takde selera langsung nak jamah makanan. Apentah lagi makanan feveret aku - NASI PUTIH. Hahaha... tekak melayu ni babe... xdpt nasi, rasa macam tak lengkap hidup. Puih!!! Penyakit itu penyembuh dosa... malahan dapat kurangkan berat badan. BETUL!!! berat badan aku turun 4KG korang tau takkk?!!! dlm masa 2 weeks je tuh. Sebab? aku tak jamah nasi dan lebih suka teguk air bergelen²... maka, diet atkins terjadi secara tidak langsung... Hehehe... Berat aku berapa? Maleh ar nak tipu. Berat lepas kahwin naik mendadak². Berat terakhir yang aku ingat 69KG. Lepas baik sakit haritu, 2-3 hari lps aku timbang... macam tak percaya jugak mase tu... haha!! 65KG beb... 65KG!!! Huuuuuu... *tepuk tangan beramai²*

Dah tu syiok plak tgk jarum penimbang turun mendadak... ape lagi, mula la rasa nak berjinak² konon berdiet atkins (No Carb). Ni resepi pertama aku - CHICKEN GRILLED SALAD WITH FRENCH DRESSING. Alaa.... semua aku amik dari incik Google ni haa... senang je buat. Prep dalam masa 40 minit. Siap! Makan!

Gambar ni dari fesbuk aku... aku ni suka share resepi ngn kawan². Hobi masa lapang... hehe!!!




Meh copy & paste kot korang rasa nak buat:-

Grilled Chicken
1. Chicken breast
2. Minyak bijan (sesame oil)
3. Garam
4. Black pepper
5. Extra virgin olive oil

- Gaul semua bahan² ikut sukatan sendiri. Tgk berapa byk ayam digunakan. Perap 15-30mnt.
- Panaskan grill pan dgn olive oil.
- grill ayam sampai masak. Masak dgn api sederhana. Jgn lama sgt nnt tak rasa juicy.
- sejukkan kejap. Potong ayam ikut sukahati.

French Dressing (seorang makan)
1. 6 sudu besar Extra virgin olive oil
2. 2 sudu besar cuka biasa/balsamic vinegar.
3. 1 sudu besar mustard (Dijon mustard)
4. Garam secukup rasa
5. 1 sudu kecil Black pepper

- Campur semua bahan dalam bekas/botol kaca. Goncang sampai sebati. Siap!
- Nak buat banyak pun boleh. Lebihan dressing simpan dlm peti ais.

Veggie
1. Brocoli
2. Capsicum merah
3. Carrot

- Brocoli dengan carrot dibasuh dan potong ikut suka hati.
- Kemudian kukus/rebus.
- Capsicum potong dadu kecil.

Chicken grilled salad
- Gaulkan bersama² veggie, chicken grilled & french dressing.

No comments:

Post a Comment

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...