"Love needs giving and receiving, Love means believing in someone, in something,
Love is being together, struggling through bad time or rejoicing in the good.
Love is always forgiving and never selfish.
Love needs commitment, to grow in search of happiness and life's fulfilment together.
Love is a constant journey to understand what each other need.
LOVE TAKES TIME..."

Lilypie - Maternity

[KAMI]

SAYA DAN DIA – CERITA 13 TAHUN

[posted ini ditaip pada 18hb November 2011]

Tak penah rasa spt ini akan berlaku… tak penah terpiki benda semua ni akan jadi dlm idop aku. Terima kasih Allah… kan dah cakap, pasti ada hikmah disebaliknya. *hanya mampu tersenyum dan sangat bersyukur ketika ini. Mari senyum beramai-ramai… hehehe!

18hb… genap sebulan aku dgn dia. Alhamdulillah… Syukur sangat2 dialah orangnya… dialah bakal teman idop aku hingga akhir hayat. Insya’allah. *senyum lagi… hehehe!

Camne ktorg leh kenal? Camne ktorg bercinta?... panjang ni nak cte. Hehe… kami dah kenal lama la sangat… 13tahun!!! Dari umur ktorg 18thn. Gler lama kan… skang baru serius nak bercinta. Pelikkan? Terima kasih Allah… DugaanMu sangat kuat… tapi aku rasa sgt2 bahagia skang ni. *senyum lagi… hehehe!

Sape yg dah tau tu tau la… sape yg xtau tu.. nk bgtau la ni. Xsalahkan nak share happy stori ngn korang semo…? Sebenarnya, dia my 1st love… my 1st boifren. Tp mase tu umur ktorg 18thn… aku pun mase tu piki nak seronok je… huhahuha! Kapel kejap je ngn dia… xsampai 5bln kot. Pastu aku mntk clash.. hehe! *sila jgn ckp aku bodo ye.  Tp we still remain as a friend. Besfriend! *masa ni aku piki… lagi syiok besfren ngn dia rupanya, time kapel boring. :P

Pastu ktorg dgn life memasing… dia ngn life dia, aku ngn life aku. But we still contact each other. Yg rajin contact dia la… aku takkkk!!! Hehe… dia memang byk ckp. Very talkative… aku pun byk ckp gak. Tapi dia laaagiiii byk ckp drp aku. Adeee je cte dia. *masa kapel tak mcm tu pulak… hish! Poyo2!

Dia ni ramai awek… cnang betol awek sangkut ngn dia… ke dia ni mudah tersangkut? Hehe… slalu stori pasal awek dia… tp awek dia psiko… gler psiko. Tp aku tak ckp la… ckp dlm hati je masa tu. Dah dia yg bercinta, kita sbg kawan kena la sapot kawan kan… dah itu pilihan kawan kita. Tiap2 kali gado… dia mesti report kat aku… called aku. Dok bla.. bla… bla… cte pasal awek psiko dia tu. Aku ni pun dh jadi cam dr. Love (gler hampeh!) dok nasihat dia… nak je ckp, “eiii putus jer la ngn awek psiko awk tu!!!...” aku lak bengang. Hehe… bengang bkn psl jeles. Xde rase jeles pun ms tu… tp bengang, nape la awek psiko dia ni layan dia cam tu… org baik dpn mata xreti2 nak jaga. Btw, mase ni pun aku dah de boifren… mmg aku xpandang lelaki lain lah… wlpun 2nd bf aku ni mmg… er.. er.. er… psiko la jugak.

Aku pun kalo de prob ngn 2nd bf… called la jugak si dia ni… luahkan mslh yg berbangkit. Biasa la org muda bercinta… panassss je. Sket2 nak gado… sket2 nak gado. Piki2 balik cam bangang je. Hal kecik pun nak gado! *rs nk hentak muka kat dinding. Hehe! Paling aku igt sekali… time tu aku gado besar ngn 2nd bf aku tu… xtau nak ngadu ngn sape… call other besfren pompuan xdpt… last2 dgn muka tak malu, jam 3pagi (igt sgt2 time tu) dgn suara teresak2, menangis mengade2… aku call si dia. Tp tak bharap pun dia akan angkat. Sbb tau semo org time tu dah tido… tup! Tup!... dia pick up phone. Wow!!! Mase ni rase… Alhamdulillah… ade gak manusia blum tido lg.. Dok sokseksoksek la aku nangis poyo2 kat tepon ngadu kat dia… dia sangat caring… sangat2 helpful. Lega bila dia pujuk aku… ckp benda2 positif kat aku… eiiii 2nd boifren aku pun xde pujuk camtu tau!... start tu aku piki… he’s the guy yg boleh sangat2 dipercayai… *senyum lagi… hehehe!!! Mase tu piki dia la besfren lelaki aku plg best… korang ade?!!! :P

Lagi kenangan ngn dia… kat PD, mase tu aku n the gengs cuti2 1mlm kat PD… dah dia org PD, so aku call la dia nak jumpa… lepak nak borak sama2. Masa ni aku dah krisis ngn 2nd bf. 8bulan bf aku hilang… xtau kemana…  mmg krisis sgt mase tu. Aku pun malas nk piki2. Tak sangka la pulak, dia pun ade krisis ngn awek psiko dia tu… *ade can nak cucuk jarum  ms ni… haha! Just kidding… aku bkn begitu. Aku bkn org yg suka amik kesempatan ye. Takut kena hukum karma. Xbaik kaco hak org… nnt org kaco hak kita. Itu yg aku simpan dlm hati.

Masa lepak kat PD ngn dia mmg best… kan aku dh ckp, dia mmg byk ckp. Adeeee je cte dia. Xpenah aku rase bosan. Happy sgt mase tu. *senyum lagi… hehe! Tp mlm tu dinner bbq ngn dia, dia demam truk.. cian dia. Tp nak jugak dia jumpa lepak n borak ngn aku. Pastu awek psiko dia.. asik2 call… asik2 call. Eiiii… geram sungguh aku! Dah la bf tgh demam… pastu xreti2 nak jg n amik hati bf. Xde rase simpati langsung. Aku dah geram… aku halau je si dia ni balik… gi kat awek psiko dia tu… settle kan prob diaorg tu. Tapi.. mase dia nk blah balik tu.. aku rs lain mcm. Macam susaaahhhh sgt nak lepaskan dia. Tp dah dia hak org mase tu… aku redha je la. Dia bkn bf aku… aku biar je la dia pegi mase tu. Tup! Terus terdetik mase tu… *aku suka kat dia ke? Haaa… aku suka kat dia balik ke? Hrmm… tetiba sebak la. Aku ckp dlm hati, “it’s ok if you doesn’t love me… as long as you are with me, as my friend… as my good/best friend. It’s good enough for me…” sedap kan hati mase ni siot… eiii! Gler sensitif aku mase tu. Buweeekkk!!! :P

Lps hal kat PD tu… dia still rajin contact aku gak… tp tetiba ktorg ade misunderstood… ade salah phm sket. Aku kecik hati ngn dia… trus aku majuk. Xmo kwn ngn dia lg. ade la sbb np aku kecik hati ngn dia. Biar la aku je yg tau. Aku kan sensitif. Sket2 kecik ati.. sket2 nak emo… hehe. Dia ckp sorry pun aku wat deekkkkk je. Haha! Lama la jugak xcontact pastu… then, hati aku dah sejuk. Ktorg kwn balik… tu pun dia yg called… yg tak bestnye… dia called mase tu bgtau… dia dah de awek baru. Owhh… demmmm!!! Aku rs sedih la kejap. Tp xkan nak tunjuk kot… mase ni ckp dlm hati, “owhh… dia ni mmg xnmpk aku la. Mmg xde hati kat aku lg dah.” Aku redha… terima dia sbg kwn baik, kalo itu Allah dah tentukan… dugaaannnn. Tapi aku masih leh senyum lg masa ni. Sebabnya… dia still igt kat aku lg. Wlpun ade awek lain. Hehehe!!!

Pastu ktorg jumpa… aku igt, dia siap bwk kamera dia. Dgn bangganya tunjuk gambar awek baru dia tu… aku just ckp,” owhhh… ok la tu”. Masa ni aku dh putus ngn 2nd bf aku… tp tgh bkwn rapat ngn sum1 guy yg ln. Tp still ade rs terkilan sket… nape la, mase si dia ni lps clash ngn awek psiko dia tu, xnak cari aku? Leh plak ade awek ln?... ish.. ish.. ish.

Lps tu dia diaammm je… mmg serius gler la ngn awek yg baru ni. Aku pun malas nk tanya dan malas nk contact dia. Aku pun dah de org ln mase ni… kalo aku g PD baru la jumpa dia. Time ni mmg dh nmpk sgt dah, dia ni sayang gler2 kat awek dia tu… semo topic cte, mesti nama awek dia ada. Aku xde rase ape pun, sbb org tgh bercinta kan… paham sgt. Share je la ape yg dia cte. Im happy for him. Kwn kita happy, kita pun kena la happy… kan? Kan? Tapiiii… aku mmg xde luck la dlm bab2 cintan cintun ni. Bila kapel je clash… bila kapel je clash. Gler tension… gler frust. Plg lama bthn 5thn… paling kejap 2 minggu. Yg 2 minggu tu malas aku nak cte… mcm bangang!... xpe2… dh lama maafkan org tu. Pastu aku single selama er.. er.. er… sejak dr thn 2007. Jgn tny, sbb ape aku lama single ye…

Dipendekkan cte lagi… Allah mmg Maha berkuasa… Maha mengetahui. Si dia tetiba muncul… bln puasa, bln 8 2011. Dia sms n contact aku (cam tak caya dia masih simpan no hp aku.. hehe!). Dia dah ‘Han Solo’ rupanya. Hehehe…Tarikh tak igt la 1st dia sms aku tu… nnt aku tny dia. Terkejut tau… tetiba dia contact n cari aku… lm la jugak xjumpe. Dlm 3 or 4thn kot agaknya tak jumpa. Memula aku xbrp nak layan. Bila dia sms aku jwp pendek & ringkas je. Bila dia call aku xnak pick up phone. Jual mahal? Tak jugak… malas nk layan sbnarnya. Hehe!

Then, our  1st jumpa mase birthday party aku 11hb sept 2011. Igt kan dia xnak dtg… Ya Allah! Tak sangka dia nak dtg… gler gelabah mase ni aku. Hahaha!!!... Start dr tu ktorg rapat la blk… mcm2 cte ktorg stori… makin hr makin rapat. Sms hari2… aiks?! Dah rase ln mcm dah ni… haha!!! 18hb oktober 2011… xleh lupa la ayat sms dia time ptg tu. Dah la nk dekat mahgrib… aku terkejut… finally, ktorg discuss nak couple… hehe! Rase lawak n tak caya pun ade jugak ni… eiii… my 1st love, my exbf, my besfren dh jd boifren saya skang ni?... Alhamdulillah, Abah n mak dan adik bradik semo terima dia.. * senyum lagi nih… hehehe! Insya’allah si dia bakal jadi suami aku. Bila tu? Tahun depan! Insya’allah… terima kasih Allah… aku syukur sangat2… Alhamdulillah.


*Psst… kawan2, doakan yang terbaik utk kami berdua ye. Insya’allah… mintak2 apa yg kami inginkan, termakbul la hendaknya. Aminnn!!!...

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...