"Love needs giving and receiving, Love means believing in someone, in something,
Love is being together, struggling through bad time or rejoicing in the good.
Love is always forgiving and never selfish.
Love needs commitment, to grow in search of happiness and life's fulfilment together.
Love is a constant journey to understand what each other need.
LOVE TAKES TIME..."

Lilypie - Maternity

Wednesday, 17 June 2015

MENGANDUNG/PREGNANCY: 1st TRIMESTER

Assalammualaikum... Yuhuuuuuu!

Hahaha... giler lama tak update blog. Pemalasssss ya amat skang ni. Haaaa! tgk tajuk atas tu... Torkojut tak? Den pun memulo torkojut jugak. Macam tak caya memula... heee! Ape pun, Alhamdulillah... Ok, sebelum urat² pelupa ni ilangkan memori setiap kejadian apa yg berlaku every week sepjg aku pregnant ni... baik aku dok draft dari skang (padahal masa entry ni tulis dah masuk 10 weeks dah pun).

Okay, marilah membaca entry panjang untuk 1st Trimester (5-12minggu)... 

3/05/2015
Petang tu tgk ade kuar bleeding sikit... kira cycle date, hrmmm... mmg date tu pun aku dtg peot. Hish! hampa la jugak bila dtg peot. Setiap bulan harapan tinggi nak pregnant tau. Tak penah rasa give up selama nak masuk 3 thn kawin. Tapiiii... pelik berlaku, aku tgk kenapa aku bleeding peot ni dr ptg sampai mlm sikit bebenor??? pastu bleeding spot mcm nak abis peot? Alaaa... korang pompuan tau la kan rupa camne. Xyah aku nak dok details kat sini. Pelik sampai masuk hari ke-3, terus takde!!! Huwaaa... risau sudah! Wasap grup kawan² skolah aku. Semua dok bajet aku peknen... kwn² skolah ni bagus. Tahap positif diaorg ni level 200%... haha!!! Semua sepakat suh aku rileks. Tunggu 2 weeks... nak confirm kan camne...

Tapi aku xleh sabar, risau pun ade... takut kena infection kat rahim je. Naya... sbb bawah perot kat ari² aku sakit bila byk bergerak. Lps tu mesti kuar spotting... brown spot. Risauuuuuuu... (yes! bab penyakit mmg paranoid). Pastu buat urine test sampai 3 kali (3 hari berturut²). Tgk double line. 1 terang, 1 tak terang. Heeee... pastu, pujuk incik asben jumpa doktor hari Jumaat 8/05/2015 sbb dia offday haritu.


8/05/2015 (1st check up)
Pegi klinik Tunku Azizah dkt Sri Rampai, Setapak. Sebab Dr. Kay - doktor kesukaan kakak aku. Doktor dia dari bersalin anak yg 1st sampai no.4 semua Dr. Kay yg sambut. Sejarah Dr. Kay, xyah nak cerita kat sini. Mmg dia pakar. 100% aku percaya kat dia. Lagipun perempuan... mmg niat dari awal nak check up ngn doktor perempuan. AURAT kita kena jaga ya wahai wanita muslimah sekalian. Sbb kita bukan dlm keadaan darurat.

Bawah upt dari klinik: masa kat klinik tak jelas lsg double line. Sampai umah baru nmpk jelas, terus aku amik gambar.
Atas upt aku: Buat sebelum pegi klinik. Samar² je.

Dipendekkan cite... buat urine test, scan... result tak brp jelas... kurang nampak lg. Dot kecik pun tak nmpk lsg dlm perot aku. Tapi aku yakin mmg aku MENGANDUNG!!! Biasa la doktor, selagi tak sahih dia xkan ckp. Tapiii... risau jugak kot penyakit bersarang dlm perot aku ni. Dia suruh dtg next week 15/05/2015. Utk check up yg ini, dr. bagi ubat kuat rahim (Duphaston) bg langkah berjaga² sbb umur aku nak masuk 35thn tahun ni, dgn ubat Folic Acid. Harga? dah klinik swasta.. .sedia maklum mahal la kan. Bukan nak riak ye. Jauh skali tidak...cuma niat nak berkongsi. Sbb setiap wanita mengandung situasi tak sama. Harga utk 1st week check up RM184. (consultation, urine test, scan, ubat)


12/05/2015
Sebab kita ni perempuan ada rasa keibuan instinct yg sangat kuat. Adik yg bongsu plak bg semangat, siap belanja belikan pregnancy yang mahal tu - CLEAR BLUE DIGITAL. Hahaha!!!... apa lagi, buat la test lg skali. Bgn pagi subuh trus pi toilet. Menunggu keputusan dlm bilik air dgn hati berdebor²... YES!!! perkataan kat situ - PREGNANT 2-3WEEKS. Alhamdulillah... terus kejut incik asben tido, terpisat² mata tgk bini dia eksaited pepagi buta. Hahaha!... tapi cam biasa, incik asben seorang yg cool. Dia senyum, pastu urut² blakang badan aku sambil cium dahi. Cool giler... nyampah plak!!! Heee...

Sahih!!! 



15/05/2015 (2nd check up) - 5 WEEKS
Hari Jumaat pagi... appointment lg sekali dgn doktor. Spt biasa masuk je, dr. mesti tersenyum manis sambil bertanya khabar... mcm biasa cek tekanan darah. Tanya itu ini, ada simptom itu ini ke tidak... Aku cakap so far so good... mood sgt okay. Takde morning sickness. Selera makan cam biasa. Muntah² pun takdo... pening sket je. Pastu aku selit cite aku buat urine test & tunjuk gambar clear blue digital aku tu la. Bukan tak caya kat doktor... tp sbb aku piki, apa yg aku buat kena report kat doktor. hehehe.... Tu dia laporan aku bgtau pd dr. Kay. Pastu dia suh aku baring nak scan lg. Tgk camne... scan punya scan... tak jumpa². Haih aku dah risau... kenapa perot aku ni? kenapa baby ni main nyorok² pulak. Pastu dr. tekan sikit... ehhhh dpt detected. DOT kecik halus bebenor... haha!! patut laaaa xnmpk... Alhamdulillah... dr. kata dah lebih kurang 5 weeks. Senyum kami suami isteri. Syukurrrrrr...!!!

2nd check up bill kena RM204. Huwaaaa... mmg dah agak dah. Ktorg mmg standby dah awal². Bagi ubat kuat rahim (Duphaston) dgn folic acid. Kes aku? Rahim tak kuat... dan pregnant umur 35thn. Risiko tinggi. Next week kena dtg lg check up. Dalam hati... RM200++ kena standby (Huhuhu... demi anak + susah dpt anak, ku sanggup lakukan apa saja, DUIT boleh di cari.) Kami bukan berduit sgt pun. Kerja kami biasa² je. Aku kerani, incik asben pulak keje kat KLIA pegawai bhgn operasi dlm kapal terbang (bhgn cleaning). Sbb kami dah biasa berjimat, ada la sikit simpanan kami kalo ape² jadi.


21/05/2015 (3rd check up) - 6 WEEKS
3rd check up, macam biasa... dr. tanya aku camne... okay ke tidak. Sihat ke tidak? Ade ape² simptom ke? Kita kena cite tau semua kat doktor... kalo tak cite doktor tak tau perkembangan kita camne. Aku bgtau cam biasa, aku sihat... xde ape² yg pelik. Cuma biasa la, sakit sikit bhgn ari². Bila byk berjalan, akan terasa something. Sakit senak sikit. Scan lg... dr. nak cek perkembangan baby camne. Hrmm... mase ni dr. tak brp byk ckp. Dia scan, aku nmpk kantung baby... tp baby tak nmpk pun. Ye la baru 6 weeks. Tp ikutkan dah leh detect jantung/heartbeat. Aku tny dr. Kay, camne, ok ke? Dia just bgtau, proses ok. Kantung baby dah nmpk, cuma jantung/heartbeat xdpt detect. Ok... aku dah cuak. Dr. just bgtau perkembangan ok. Next weeks kena dtg lg. Mcm aku ckp kat atas td, kes aku RAHIM TAK KUAT. Maybe dr. xnak aku risau... sbb tu dia tak brp byk ckp. Kot.... aku sedapkan hati mase tu.

Balik opis survey sendiri perkembangan bayi ketika 6 weeks... lps tu aku terbuka baca plak link blog org, pasal problem dia... kantung baby ada... baby xde. Akhirnya, sahih dia kehilangan/tiada baby. Kesian sgt. Okayyyyy.... ni buat aku lagi cuak masa tuhhhh. Dlm hati aku, patutlah dr. xde nak bgtau ape². Benda baru lagi... selagi heartbeat xdpt dgr, dia xkan report pada aku. Gituhhhh... (sepanjang mengandung mmg kepala ni positif saja... hehe!) Ok, spt biasa dpt ubat Duphaston & folic acid dannnn... dpt sample susu frisomum GOLD 4 peket (sedap! habis aku kejekan 4 peket. hehe!!!). Bill utk 3rd check up RM201. Nak kira jugak singgit tu. Takdak diskaun pun. Hahaha!!! Hakak redhoooo...


29/05/2015 (4th check up) - 7 WEEKS
Datang lagi... utk check up perkembangan baby. Aku mmg cuak la... sebelum jumpa dr. mmg dah berdebor sgt. Berdebor tunggu report. Seminggu lama sgt bg aku.... Tak sabar nak tau perkembangan baby aku ni camne. Dr. Kay mcm biasa... buat rutin biasa, mase scan lg... tgk, kantung baby semakin besar aku tgk, Alhamdulillah... dah dpt nmpk "kebesaran" baby di dalam kantung. Ala, cinonet je... tp nmpk la prosesnya membesar kan kan? Cuma, xleh detect lg heartbeat.. apekehainya? risau dah ni. Dr. just bgtau baby okay. Dr. kata lagi, aku kena injek kat punggung. kasi rahim kuat lagi, for safety utk baby. Elakkan aku risiko keguguran dan lagipun susah nak peknen, dah nak masuk 3thn kawin ni baru nak peknen 1st baby. Tambahan rahim tak kuat... dr. checked ade bleeding sikit dlm sekitar perot mase scan haritu. Hakak redhooo... kena injek. Kebas jap rase. Hahaha!!! dah lama tak kena injek. Kena injek pun, kena mkn ubat Duphaston jugak. Tp dos dikurangkan. Kali ni sehari makan 2 kali shj. Kalo minggu lepas² kena mkn 3 kali sehari. Ubat Duphaston tu la aku rasa buat bill aku jadi ratusan. Hakak redhoooo lagiiii... bill kali ni kena RM254. Caj lebih plak kali ni... pasal injek la tu kot. Next week ado lg check up, nak check heartbeat baby. Semoga sihat sejahtera... think positif. Senyummmm...


5/06/2015 (5th check up) - 8 WEEKS
Datang lagi... masa ni mmg tak sabar sgt nak jumpa dr. Kay. Tak sabar nak dgr heartbeat baby. Mmg piki positif je. Baby sihat. Baby okay... Tak piki ape dah. Duit beratus² keluar opkos la terasaaaa sgt bg golongan marhaen mcm kami ni... Tapi sebab ni 1st baby, 1st anak... korbankan saja duit. Takpe... duit, rezeki Allah yang tentukan. Yang penting skang baby dlm perot aku ni sihat walafiat. Tu je aku piki... masuk je bilik, nmpk dr. dah tersenyum. Tny aku camne... ade morning sickness tak? aku ckp takde langsung... Dia gelak kecik. maybe kelakar kot tgk cara aku ckp. Suara bangga xde kena morning sickness wlpun dah masuk 2 bulan mengandung (syukur Alhamdulillah...). Hahaha!

8 weeks

Pastu dr. Kay suh aku baring. Scan ler... Huwaaaa... tgk kantung baby makin besar. Pastu dr. on something kat skrin. Ehehhh... Ya Allah, bunyik heartbeat baby akuuuu!!! laju gilerrrr... kuat bunyi. Aku dah gelak besar masa tu, xleh tahan. Happy sangat-sangat-sangat!!! incik asben aku tgk muka dia cool je. Cool sgt. Hadoiiii... senyum je dia. senyum lebar tak ckp ape. Hahaha!!!... Dr. suh aku dediam. jgn gerak². sbb mase gelak mmg gerak² perot aku kaco dia dok scan. Hehehe... dia scan dan print. Bagi aku tgk dan simpan. Alhamdulillah... Camtu rasanya ek, Ya Allah... xleh nak ckp ape dah. xleh nak gambarkan camne perasaan happy suka tu camne... tapi, happy... happy jugak. Punggung kena injek lg skali. Hadoiii! kebas lg... hehe. Bill utk check up kali ni RM222. Takdak diskaun gak. RM2 di kira jugak. Hrmmm... igt pasar malam? Heee!


12/06/2015 (6th check up) - 9 WEEKS
Datang lagi... datang sebab nak kena injek lg buat kali ke-3. 1st trimester ni mmg dr. Kay kata, dia akan jaga baby dan pantau perkembangan baby aku elok². Taknak aku kena risiko ape². Yang plg penting skang baby kena sihat dan selamat katanya. Aku ikutkan saja. Elok bg doktor, elok la bg aku... dia lg pakar. Buat la apa saja. Janji baby dan aku okay dan sihat sampai bersalin, habis bersalin... lepas bersalin. Dr. scan lagi... Alhamdulillah... baby okay. Membesar dlm 2cm++ mcm tu... dr. print bg kat aku. Pasni jumpa dr. Kay 3 minggu lagi. awal bulan Julai. Next appointment check up - 3/07/2015. Semoga baby sihat walafiat. Aminnn.... Ikutkan waktu appointment nnt, baby dah 12 weeks (3 bulan). Doakan aku dan baby baik² okay... diberi kesihatan yg baik dan takde masalah. Aminnn... Ok, bill kali ni lagi up nampaknya. RM284. Sbb Ubat Duphaston bg stock sampai 3 minggu. Sehari kena mkn 2 kali. Korang kira la brp bijik dlm 3 minggu tu aku kena telan. Hahaha!!!... hakak redhoooo sajaa....

9 weeks


10 WEEKS
Perkembangan aku camne? Alhamdulillah.. sihat sahaja. Cuma sakit tekak sikit. Bykkan minum air suam je la. Tak berani nak amik ubat sakit tekak. Pastu tgk selera aku lain mcm dah... Tak suka mkn lauk pauk beli time lunch tghari kat opis ni. rasa tak sodap langsung!!! Dah perasan masa nak masuk minggu ke-8 haritu. Mkn lauk beli tak penah jamah kasi habis. Maka... bermula episod, aku masak sendiri. Bawak bekal. Masak time subuh. Rajin kan? kan? kan? Hahaha... terpaksaaaaaa. Baby tak suka mkn lauk beli. Nak maknya masak. Nak rasa masakan maknya. Gittewww... bagus la awak baby, dlm perot dah pandai apa itu berjimat. hehehe... Sayang baby ketat². Muahhhhs!!! (buat masa ni xtau nak bahasakan diri pada baby apa. Umi ke? Mummy ke? Mak ke? Korang ghase?)


SIMPTOM 1st TRIMESTER
Korang ada rasa pelik tak? aku pelik ni... sbb simptom² 1st trimester aku mcm takde je. Sbb aku baca ibu peknen 1st trimester ni simptom alahan diaorg menakutkan... ada yg bau badan suami pun tak boleh!!! Alhamdulillah... aku tak kena alahan teruk, setakat ni simptom aku hanya pening kejap², asik nak kencing, kdg² kena sembelit dan rasa letih. Itu sahaja. Kalo rasa letih, aku terus baring relaks... nyamannnn perotku! hehe... Pasal makanan, mcm aku cite kat atas td... aku xleh mkn lauk pauk beli. Tekak takmo terima. Nak makan masakan sendiri. Bukan aku mintak, baby yg mintak... Hehe. Sbb dia tau mak dia mmg suka masak, rajin memasak... Lagi satu.... simptom paling best aku rasa, SUKA BAU BADAN INCIK ASBEN... muahahaha!!! bau sedap mcm bau beger, ayam kfc dan domino pizza... kihkihkih!!! (ke baby dlm perot yg syiok kat bapak dia nih? :p)


Next update bila?.... Tunggu!!! (hari ini 2nd update pada -17/06/2015)

No comments:

Post a Comment

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...