"Love needs giving and receiving, Love means believing in someone, in something,
Love is being together, struggling through bad time or rejoicing in the good.
Love is always forgiving and never selfish.
Love needs commitment, to grow in search of happiness and life's fulfilment together.
Love is a constant journey to understand what each other need.
LOVE TAKES TIME..."

Lilypie - Maternity

Wednesday, 31 October 2012

B2B TASK [46]: DAH DAPAT KEBENARAN BERNIKAH DARI PAID




Assalammualaikum semua,

Hari ni rajin nk update blog tgh2 mlm buta. Rajin pun ade sbb... rajin sbb nak byr hutang online payment td. Hahaha... sejak menjak ni, mmg malas nak online. Online jika perlu aje. Seperti biasa, byk lg keje kawin kena buat... sib baik mak nak tlg sket2. Kalo tak... habissslah aku. Menangis lerrr ngadap sorang2. Tekanannnnnn... Tekanan makin hampir tau tak?!!! Hehehe... Nak aku counting utk korang tak? hahaha... #Sewel


Peta Lokasi JAIS

Btw, nak cte kat korang ni... hal borang nikah aku nak hampir selesai. Alhamdulillah... Setakat ni tiada masalah psl borang nikah. Semua dokumen cukup... dah dpt sign & surat kebenaran nikah dari PAID. Owh ye, aku bahagian daerah Petaling, Selangor. Antar n submit form kat JAIS, Shah Alam (dpn masjid bolat biru, Shah Alam). Prosesnya mudah sebenarnya... kalo kita betul2 paham cara2 aturan nak isi borang nikah, nak anta ke mana, buat ape pastu, dokumen ape kena ade, lps tu nak anta ke mana... YANG PALING PENTING: KENA RAJIN BERTANYA, TELEFON TERUS KE JABATAN AGAMA DAERAH, RAJIN MEMBACA (WEBSITE JABATAN AGAMA), RAJIN SOAL SELIDIK. In Sha Allah... semua keje akan smoothly bak kate omputih. Hehehe...

Dlm diswek nak anta semula borang pengantin lelaki & perempuan ke PPN, masjid tmpt ktorg akan bernikah nnt... Di mana? Nnt aku update ehh... byk lg stori nak cte ni. In Sha Allah... kalo rajin esok aku update more stori. Tgk ayat tu betol2... KALO RAJIN. Hahaha!!... Peace. :)


*Kalo sesape B2B bhgn Selangor tak reti prosedur cara2 nak isi permohonan & anta borang, boleh la bertny pd sy. In Sha Allah, sy sedia bantu. Sharing is Caring okaaay... kita kan islam bersaudara. :)

Saturday, 20 October 2012

B2B TASK [45]: KAD KAHWIN DAH SIAP DESIGN...!

Mendapat khabar berita gumbiraaaaaa!!!...

On je fesbuk, dpt notification & msg inbox... ZOULPRINSTATION dah siapkan design KAD KAHWIN!!! yeeehhhaaaa... sangat cumels... sangat sweet (aku la kata... xtau la plak aper korang kate) Hihihi...

Tak sabar nak share ngn semua org... SABAR. SABAR. SABAR. Awal lagi nak kecohkan... Skang tunjuk teaser sket dulu eh. Kwn aku aka bos kat zoulprinstation ni bagus... kalo korang nak custom made design... dia buat byk cth. korang nak print campur2 design pun bleh. Aku tak amik byk design. Dua design je. 250pcs kad kahwin design A. 250pcs lagi design B.

In Sha Allah, lps raya haji siap print & leh amik kat kedai Zoul Prinstation. Kedai dia kat mana? jap... nak kasi add bg sesape yg berminat nak buat custom made design (janji jgn KODOKUT!). Hehehe..

ZOUL PRINSTATION
F38, 1ST FLOOR, SEREMBAN PARADE,
70000 SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN.


*Tema tetap bunga-bungaan gituh... :)

B2B TASK [44]: BORANG NIKAH ONDAWAY...!



Assalammualaikum... Salam Sabtu dan salam hari kemalasan. Hahaha!!!

Sebenarnya aku malas betol nak update blog senjak menjak ni... Malas sbb bdn letih. Letih sbb byk keje. Tapi hari ni kena rajinkan jugak. Sbbnya?... Sebabnya kwn aku yg dok kat Melaka tu dah dok tny/bgtau, lama betol aku tak update blog. Ya!!! kerana dia aku menjadi rajin... (ade gak manusia yg baik hati sudi baca blog aku ni. Trimasss!!!)

Hrmmm... pjg betol mukadimah, btw korang dah nmpk kan pic kat atas tu. Haaa... borang kebenaran bakal pengantin lelaki bernikah dah siap. Skang nak settle kan borang nikah bhgn bakal pengantin perempuan la pulak. Abah aku suh aku buat semua... Tapiii... in the end, aku mntk tlg abah jugak pegi uruskan dgn tok kadi ngn JAIS. Aku tau isi borang & print borang aje.Yer la... aku ni perempuan. Rasa cam tak sesuai plak kan.. (malu segan pun ade jugak). Tapi betol la... bab2 keje camgitu, wali kita la yg kena buatkan kan? (Yeke?) 

Dah 5 hari aku siapkan borang nikah tu, rupanya abah aku tak anta lagi & tak jumpa tok kadi lg. Huish... abah aku dulu jugak kate nak cepat siap. Nak tau pesal ape? Sijil nikah abahmak aku xde... haha! mane ntah abah aku simpan. Last2 jumpa jugak. Elok je lagi sijil nikah abahmak aku. Warna "sephia" gituh... Hehehe... bangga aku tau. Abah jaga elok. Tak koyak. Tulisan jawi still lagi bleh baca. 

Pastu recheck balik semua dokumen. Alhamdulillah... dah tick semua. Semuanya ada dan lengkap. In Sha Allah, hari isnin ni abah aku nak pegi anta. Semoga segala urusan dipermudahkan Allah SWT. Aminnn....

Sunday, 7 October 2012

B2B TASK [43]: DOORGIFT UTK MAJLIS NIKAH

2 minggu lepas mak tanya, "masa majlis nikah nak bg ape kat tetamu?"... Tup! terus aku terpiki, haah ek.. camne leh lupa plak utk doorgift majlis nikah. Hrmm... asik piki benda lain, hal kecik ni pun leh lupa. Pastu aku plan suh mak aku order kat supplier kotak 4 segi yg siap riben tuh.. Tengok kat gambar bwh ni. Mcm ni la rupanya... murah je ni. Nak beli 100pcs je. Nak letak ape? itu akan dibincangkan kemudian. Yang pasti nak letak makanan. Ya, makanan... aku suka makan. Orang lain pun mmg suka makan dan makanan. Hihihi... :)



Pastu, hari jumaat lepas aku gi kedai mak... lepak2 kedai mak amik gambar utk photoshoot produk kraf perkahwinan baru dr Emamin Enterprise. Tetiba.. jeng.jeng.jeng... Aku terpandang kat atas almari. "Eheh mak... byknya kotak. Guna tak tu? kalo tak guna, kin amik semua la nak buat utk doorgift masa nikah."

Bila mak aku kate, "Ambik je la semua. Tak pakai dah. Tu lebih buat doorgift org." Hahaha... suka hati aku mendengarnyer... Terus aku amik semua kotak dgn senang hati, (dlm hati ckp, huhu... save bajet. Takyah kuar duit lg. Hahaha!) Pastu aku dok godek2 bunga2 kecik nak lekat atas kotak... tgk byk lagi stok dlm almari. Selamba aku ambik semo... Mak aku tgk je ape aku buat... Senang betol kan jd anak tokey kedai? Sesuka hati nak amik xpayah bayar. Heeeee!!

Malam2 kat umah sambil tgk tv, aku dok gam2 kan bunga kat atas kotak. Kejap je buat.. keje senang. Lagipun buat 100pcs je. Nak tau camne rupanya... Inilah hasilnya. Sangat BERWARNA-WARNI. MACAM PELANGI... Hihihi. Sesuai dgn imej aku yg ceria.



Cantik kan? Suka sangat... Kalerful gituh!

B2B TASK [42]: BAJU NIKAH DAH SIAP!!!

Assalammualaikum... Salam Ahad semua,

Semlm pagi2 akak aku dah call (ehemmm.. xde la pg sgt pun. Haha!!!). Kaco je aku sedap2 diulit bantal peluk. Dah nama pun weken, mesti nak tido lebeyyyy...

Akak aku call sbb nak bgtau baju nikah aku dah siap finishing beading. Dia yg eksited dr aku... Owhhh... ye, lupa nak cte. Haritu aku kate nak siapkan jahit beads & pearls sendiri kan? hahaha... gelak jap! Aku tak jadi nak jahit sendiri sbbnya, keje kawin lelain byk tak siap lagi... kan semua keje kawin aku buat sindri. Mane nak menang tgn nak buat semua dlm masa yg singkat dah ni... Lagi 83 hari lagi dah ni tau... Cuak oiiii!!!

Aku hantar siapkan beading kat MyBeads. Kalo korang perasan la... MyBeads dah siap uploaded pics ngn tagged nama aku. Tengok la... Tengok la. Pasan tak? Hehe. Bajet RM mengikut kemampuan pelanggan... Hasil keje mmg kemas dan sangat cantik. Suka je style merenjis & tabur kat baju nikah aku tu... Cantik sangat! Suka sangat!... :)




: LINK YANG LALU :

B2B TASK [36]: DIY - BAJU NIKAH

Thursday, 4 October 2012

B2B TASK [41]: ALKISAHNYA HIV TEST (PART 2)


Hari kejadian saringan ujian HIV... (Rabu - 3/10/2012)

Pagi2 "my-sayang' dah kuar umah nak menjemput "Ratu" kesayangan dia ni. Hehehe... Sib baik demam aku dah ok. 2 hari demam panas tuhhh... akak aku kate demam rindu sbb dah lama tak jumpa incik tunang. Hahaha... ntahape2ntah. Baru nak masuk 3 minggu xjumpa... tapiiiii rindu la jugak. Kehkehkeh!!! :P


"My-sayang" sampai dlm 9.30pagi. Jalan jem teruk katenya kat area ioi mall puchong ngn tol sunway. Hrmm... janji kol 10pagi kat NCI hospital. Selamba sampai lambat la kami nnt. Tp xde la lmbt sgt pun, kol 10.30pg ktorg dah sampai Nilai dah. Owhh ye... NCI hospital tu kat Nilai, Negeri Sembilan. Hahaha... jauhnya nak buat HIV test kan? Tak kisah ler janji leh siap 1 hari, tak byk peel... tak byk kerenah. Yang penting servis TIP TOP!!!


Sampai je kat sana, trus kitaorg gi information counter. Dh dpt tunjuk arah... nampak la tmpt nak daftar HIV test. Huhuhu... hospital swasta kan... masuk je dlm, rasa nyamannnn aje. Selesaaaaa aje. Hihihi... Sampai je kat kaunter trus ckp nak buat HIV test utk kawin. Usha kiri kanan, pandang sekeliling... Aku tgk ade lg spsg couple buat HIV test mcm ktorg jugak.

Prosedur pertama -  isi & submit form lebih kurang dlm 1/2 jam (11pagi):
  • Isi form butiran diri
  • Tunggu form ktorg di "key-in" utk simpanan hospital NCI.
  • Check maklumat & sign utk pengesahan.
  • Kena masuk bilik jap jumpa pegawai perubatan utk ala2 mcm kaunseling/pemberitahuan psl HIV/HIV test.
  • Kena tandatangan mcm surat AkuJanji sbb maklumat adalah sulit.



Prosedur kedua - Pegi lab "derma" darah amik masa dlm 3/5mnt je:
  • Tunggu nama kena panggil masuk dlm lab.
  • Kena cucuk "derma" darah. Hrmmm aku tak berani nak tgk. Takut laaa. "my-sayang" kate diorg amik sampai penuh 1 jarum pendek gemok tu. Yeke? kdg2 "my-sayang ni suka menyakat. Tak caya lah aku. Tp rase berdenyut sakit kejap la mase darah aku tu kena "sedut".



Prosedur ketiga - Buat bayaran & tunggu result kuar (2.30ptg):
  • Lps kena cucuk, g kaunter balik buat bayaran sebanyak RM45.60 SAHAJA. Ktorg mmg dah bajet dlm RM50. Dah nama pun buat kat hospital swasta, mesti la kena caj lebih.
  • Katanya result akan kuar dlm masa 2jam. Kol 2.30ptg siap. Hrmmm... tgk jam dah pukul 12tghari. Ktorg trus out.. xkan nak tunggu kan... Terus pegi cari makanan. Lapaaaarrrrrr!!!

*cuba korang tgk staff klinik tgh buat ape kat kaunter? yezza! berborak berjemaah beramai2!

Prosedur keempat - Kena cop & sign utk pengesahan kat KK Kerajaan. (Menyampah!)
  • Dlm kol 3 lbh mcm tu ktorg sampai KK Kerajaan Salak. Nak mintak cop & sign utk pengesahan dah buat HIV test. Igtkan cepatlah kan... rupa2nya nak amik cop ngn sign pun remeh jugakkkkkk kat klinik kerajaan nih. Kenapa laahhhhh!!!! Kenapa lahhhhh!!!!... KENAPALAH SUKA MERUMITKAN PERKARA YANG TAK RUMIT?... nak tau cte? meh sini aku cte... baca elok2 dan kusyuk serta penuh tawaduk... hahaha!!!

Situasinya begini utk mendapatkan
"secoek sign & secoek cop"
  • Kena pegi kaunter pendaftaran bg maklumat diri (tunjuk I/C) dan dpt nombor giliran. 
  • Kena pegi kaunter 2 utk amik borang & isi borang. (Time ni aku dah hangin. Amik borang pun kena g kaunter lain?)
  • Kena pegi kaunter/bilik lain utk hantar borang & ambil cop pengesahan HIV test. (Masa ni aku dah sokseksoksek kat "my-sayang". Dia senyum suh aku dediam sabar. Hahaha!)
  • kena pegi kaunter 1 hantar form yg dah cop utk ditandatangani pegawai kesihatan pulak.  Staff suh tggu kejap. (Lama la gak tunggu nak mntk sign. Masa ni dah konpius, nombor giliran yg ktorg pegang tu nak buat ape?)
  • Akhirnya dlm kol 4ptg kami dapat cop & pengesahan. Amik masa 1jam????!!! WTH?!!! (Masa ni no giliran salah sorang staff mntk balik. Aku dah gelak2 besar dah time tu... BUAT APE SUH AMIK NO. GILIRAN KALO TAK GUNAAAAAAA??????)

B2B TASK [40]: ALKISAHNYA HIV TEST (PART 1)

Memula nak taip... GRRRRRRR!!! *Bukan marah, gerraammm jew*

KORANG SEMUA MESTI BACA SAMPAI HABIS
ENTRY AKU NIH!!!


Camne nak start stori ek... pjg ni nak stori. Stori pasal tidak kepuashatian dgn sistem Klinik Kerajaan Kesihatan Malaysia. Ulang Taip caps lock - KERAJAAN...

2 hari sebelum buat ujian hiv... [Isnin - 1/10/2012]

Kisah 1 - Alkisahnya nak buat saringan hiv test dlm diswek... call la salah satu KK berdekatan dgn umah - KK Kelana Jaya nak buat appointment utk hiv test. Situasi begini:

Aku: Selamat pagi
KK: Bhgn pendaftaran. Selamat pagi.
Aku: Saya nak buat appointment utk hiv test... er, utk kawin.
KK: Bila nak kawin?
Aku: bulan 12 ni.
KK: Owh... tak sempat. Tak boleh buat. Kalo nak kawin bulan 12 mmg tak boleh buat.
Aku: (memula blur) Er... sy nak buat diswek, knp tak sempat tak boleh plak?
KK: Mmg tak boleh. Kalo buat result dpt bln 1 (suara mcm dah malas nak lyn)
Aku: (tak puas hati) Skang bln 10, tak boleh jugak ke?
KK: (suara dia pun xpuas hati) Mmg tak boleh mcm sy ckp td la, kalo nak buat jugak. Dpt bln 1.
Aku: (Dah hangin) Klinik KK lain mcm tu jugak je? ade solution lain utk saya tak? (tetiba nk mntk tlg sbb 1st time kan... nak la advise)
KK: Tak tau la... cik cari call sendiri la...
Aku: (kecewa) Xper la. Terima kasih.

Begitu la kisah pertama. Aku dah la tgh demam panas. Lagi la aku hanginnnnn!!!

Kisah 2 - Aku on tenet, amik list semua no klinik KK daerah petaling jaya. Cari no yg dkt ngn kwsn daerah umah aku ngn aku tau tmpt... Call KK Seri Kembangan tak angkat, call KK Shah Alam tak angkat, Call Ampang tak angkat, call KK AU2 Keramat... Nak tau situasi jd ape plak? Begini ceritanya:

(Tunggu lama la jugak nak tggu staff KK pick up phone)
Aku: Selamat pagi
KK: Selamat pagi
Aku: Sy nak buat appointment utk hiv test. Utk kawin
KK: Tinggal kat mana?
Aku: Kelana Jaya
KK: kat sana ade KK. Boleh buat kat sana.
Aku: Dah call td. staff kate tak boleh buat tak sempat utk nak kawin bln 12. Semo klinik KK mcm tu ke? (dah start nak hangin)
KK: Maaf la cik. Kat sini tak boleh buat. Ade masalah. Cik try pegi KK lain atau klinik swasta.
Aku: Boleh ke kat klinik swasta?
KK: (suara dh mcm malas nak layan) boleh, pegi klinik swasta. Lps tu bwk surat ke sini.
Aku: Hrmmm... xper la. Terima kasih. (Kecewa lagi)

Begitu la plak kisah kedua... aku tak yakin ngn jwpn BOLEH BUAT DI KLINIK SWASTA. Sebab diberitahu perlu buat di klinik-klinik kerajaan aje... arghhh!!! dah start kepala pening... trus call "my-sayang"... ngaduuuuu....

Ngadu habis-habisan... siap nangis kejap. Yer la, aku tgh demam. Stress. Bila stress aku mmg senang naik hangin.. nangis... emo tak tentu pasal. Hihihi... gedix kan? :P Last2 "my-sayang" bgtau, biar dia uruskan sbb kesian aku tgh demam. Dia call klinik daerah Sepang. Area kwsn tmpt dia keje... Hrmmm. Kat KK salak, result dpt sebulan. Kat KK Sg. Pelek plak leh siap dlm 1 hari je, tp HIV test kit dah kehabisan stok. Pulak dahhhhh... nak buat bulan dpn diorg kate. Hadoiiiii....

Pastu "my-sayang" call JAIS utk double confirm boleh ke buat kat klinik/hospital swasta. Skali SAHIH!!! Boleh buat kat klinik/hospital swasta. Lepas tu kena jugak gi Klinik KK Kerajaan utk mintak pengesahan cop dan tandatangan pegawai. Ahhhh..... Lega aku bila dpt info dr "my-sayang". Dia terus call hospital NCI dekat Nilai, buat appointment jam 10pagi. Alhamdulillah... settle! (Masa ni aku dah rasa lega sgt2...)

PART 2... TO BE CONTINUED... SELEPAS INI.... hihi!!!

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...