"Love needs giving and receiving, Love means believing in someone, in something,
Love is being together, struggling through bad time or rejoicing in the good.
Love is always forgiving and never selfish.
Love needs commitment, to grow in search of happiness and life's fulfilment together.
Love is a constant journey to understand what each other need.
LOVE TAKES TIME..."

Lilypie - Maternity

Thursday, 29 November 2012

LAGI 30 HARI... JENG! JENG! JENG!


Assalammualaikum...

Ahhhhhhh~~~ lagi 30 hari beb! TIGA PULUH HARIIIIIIII.... Hrmm. Neves, cuak, eksaited, takut... bla. bla. bla, bla.... Skang dah mula rase "lain macam" sket. Hrmmm... ntah la. Nape eh? mmg B2B yg nak dekat2 nak nikah ni ade "perasaan" mcm ni ke? Hrmmm...

Btw, Nak bgtau... Alhamdulillah. Keje kawin semua dah SETTLED!!! Nak isi makanan dlm kotak doorgift je lagi. Tu akan dibuat minggu kedua Disember ni. Sebenarnya... aku byk keje nak buat ni. Ngadap keje kawin org lain plak... JADUAL PENUH TILL BULAN FEBRUARI 2013. Fuhhhh... Penat beb! Hari2 balik lmbt.. Takpe cikin... Jgn mengeluh. Tak baik. Rezeki tgH datang tuh... Rezeki Allah bagi, jgn la kita dok keluh kesah kan..? Kalo tempahan xde, mane nak dpt duit poket... ye tak? Honeymoon maybe kena postpone la nie gamaknya... honeymoon je la kat Paradigm Mall dpn umah aku ni haaa... hihihi!!! 

Owhh... back to stori cte kawin aku lak... lagi 30 hari. Hrmmm... Byk benda nak stori ni. Tapiii... byk la! tak larat nak taip pulak... Maka aku nak isytiharkan....

BEREHAT HAPDET BLOG SELAMA
SEBULAN
SEPANJANG DISEMBER 2012

Nanti lps kawin In Sha Allah... time cuti2 aku hapdet semua cite spjg preparation bulan Disember akan dtg ni. OK! CHAU CHIN CAWWW.... *mak panggil suh makan... perot pun udah lapaaaarrrr!!!

Wednesday, 14 November 2012

B2B TASK [50]: TEMA HANTARAN - NEGERI PERAK

Solemnization theme: Yellow & Black

Gambar tema kat atas tu hakmilik aku sindri. tak curik dr mane2 tema wedding org lain. Hihi... Untuk nikah mmg aku nak sgt kaler yg terang dan garang. Hitam mesti ade, sbb kaler wajib dan feveret sampai mati. Hahaha!!!...

Hantaran pun nak tema kaler NEGERI PERAK jugak... nape aku pilih kaler ni? Sbb mak aku asal dr org perak. Lagipun kaler mcm ni jarang org buat. Aku pun pelik. Kenapa eh...? Kenapa kaler kuning bukan kaler feveret? Tapi la ni... tahun ni mmg kaler kuning tgh "IN" skang... pengantin skang dah berani nak kaler garang terang... MACAM AKU! Hihihi...




Hantaran aku mix dr bahan dip ngn artificial flowers. Semo benda aku kena siapkan sindri. Mak aku tau cantum bunga dan buat gubahan hantaran je... Alahai mak, siankanlah kat anak mak ni. Hrmmm... mak aku saje je tuh. Hihi... dia nak aku blaja buat semo sindri. Takpe, itu semua ilmu kan? mane la tau nnt aku jadi tokey EMAMIN ENTERPRISE yg baru pulak... In Sha Allah... :) Nnt bunga dulang dan hantaran dah siap semua, akan aku masukkan dlm blog biz aku tuh... Tunggguuuuuu... KOLEKSI BULAN DISEMBER 2012. *Aku pun tak sabau nak siapkan jugak! cepattttt.... :P


*Sesape nak order, boleh buat tempahan skang utk tahun 2013. Tempahan masih lagi dibuka. Kena tempah awal tau, 3 bulan sebelum majlis. Tempahan kami CEPAT FULLY BOOKED. :)

B2B TASK [49]: BAJU SANDING ONDAWAY

*Inilah rupa baju sanding aku. Lum siap lg daaarrr...

Link stori baju sanding:

Lawa tak kaler baju sanding aku? Hihi... Tak siap lagi tu. Aku buat kain lapis + duyung... ntah ape la nama design... :P buat baju kurung moden je. Idea? Meh sini nak cte... Hoiii... teruja bebenor dah ni. Hahaha!!!

*Ni rupa sebelum jadi baju. Lawa kan?kan?kan? :)

Kain beli kat Jakel. Nak tau cte lebih lanjut, klik kat link atas yg aku bagi tu. Tempah buat baju kurung moden ngn kain ala2 lapis duyung labuh... bla.bla.bla... kat kedai area Keramat Mall. Nama kedai Ezzah Tailor. Upah jahit hanya RM150. Murah kan? :) Siap lps raya haji haritu. Kejap je akak ezzah tu siapkan. Mmg ikut date yg aku mintak la, sbb nak anta buat tempah beading segala bagai... dah baju sanding kan, opkos la nak kena cantik dan glemer gitu! Owh... baju sanding xde buat DIY. Mmg tak sempat pun... byk benda la nak kena settlekan skang. Dah ler semua keje kawin buat sindri. Tak sabo ni nak tgk design baju sanding aku tuh... Opsss! nak tau aku hantar katne?



Kat sini la aku tempah buat beading segala bagai... mmg cantik! maveles!... baju nikah pun aku hantar buat kat MyBeads jugak. Tokey mybeads subuh td baru pm aku, dia kate baju sanding tgh ondaway... tgh jahit patch lace katenya. Weeehuuuu!!! Segala design bagai aku dah inbox & attached kat mybeads. Harga pun berpatutan dg hasil keje mereka. Ye la... hasil keje tgn mmg susah. Hanya org seni mcm kami je yg memahami. Biar mahal sket, tp hasil keje MALATOPS! :) 

*Kononnya nak design ala2 mcm ni.. Ala2 je. tak tiru.
Kalo tiru macam ni mauya harga lagi MAHAL!

B2B TASK [48]: POSTO! POSTO! POSTO KAD KAHWIN

*cumels tak kad kahwin kami? :)

Haaa... Hari ni, lagi 45hari majlis nikah akan berlangsung. Maka... keje posto pun dah start dr skang. Aku dah siap bahagi2 kad kahwin kat "my-sayang", abahmak, adik-beradik aku semo. Aku print 500pcs kad. Tapi abah aku kate kuarkan dulu 400pcs. Dlm hati aku kate, "lagi 100pcs nak buat ape?... hish abah aku ni. Haritu jugak kate suh print 500pcs." Agaknya tgh kira bajet lettew... Btw, sedara belah abahmak aku mmg ramai. Sedara mara ade diseluruh negeri di Malaysia. Hehehe... kat Singapore pun ade jugak. Hopefully, meriah la gamaknya majlis aku ni nnt ye. In Sha Allah... Mudah-mudahan. Aminnnn!!!

Kad kawin ni aku order custome made design dr ZOUL PRINSTATION. Kawan merangkap junior kat kolej dulu. Semo keje printing aku order dr diorg. Hasilnya mmg sgt cantik!!! ikut citarasa aku la... sweet dan cumel!!! :) 

ni link utk korang survey2 psl kedai

B2B TASK [47]: D.I.Y - BUNGA PAHAR DAH NAK SIAP. ALHAMDULILLAH...



Assalammualaikum semua,

Lamaaaanyerrrr tak update blog. Ni baru balik cuti2. pegi Port Dickson. Port Dickson kan dah jadi kampung aku. Wajib la selalu pegi sana. Hihi... hari ni tak keje, so nak update segala benda stori yg tertinggal. Gler lama! byk benda nak cte ni... STAY TUNE!!! :P

1stly, nak cte psl bunga pahar. Alhamdulillah... dah nak siap dah. tinggal nak bungkus coklat je kat kantung kain net nnt. Mak aku memula nak letak duit RM1, nak deco lipat2. Ala... tak buat byk pun. RM78 je, sbb 2 pahar aku ni ade 78pcs. Termasuk puncak 4 btg bunga. Ehh... korang paham tak? tak paham? buat2 paham sudah lerr... hihi. Org yg wat keje kawin je yg memahami. :P

Berbalik pd cte, nak letak duit... pastu aku ckp xpayah la. Letak coklat je. Duit RM1 skang susah nak lipat2. kan duit RM1 skang dah kertas licin tu... payah! sib baik mak aku nak dengar ckp aku. KONFEM! Letak choc Ferraro kottt. Mak aku sponsor. Heeee....

Sape2 yg baru baca blog aku ni... nak bgtau la, bunga pahar ni aku buat (DIY) dr bahan dip. Mix ngn bahan2 lain... cam riben, kain lace. Sbb tema aku kan ade lace, patch lace... :) Tunggguuuuu... aku amik gambar close up ye nnt. Nak update jugak dlm blog biz aku tu - EMAMIN ENTERPRISE. (Sila la jengok terutama B2B!)

Wednesday, 31 October 2012

B2B TASK [46]: DAH DAPAT KEBENARAN BERNIKAH DARI PAID




Assalammualaikum semua,

Hari ni rajin nk update blog tgh2 mlm buta. Rajin pun ade sbb... rajin sbb nak byr hutang online payment td. Hahaha... sejak menjak ni, mmg malas nak online. Online jika perlu aje. Seperti biasa, byk lg keje kawin kena buat... sib baik mak nak tlg sket2. Kalo tak... habissslah aku. Menangis lerrr ngadap sorang2. Tekanannnnnn... Tekanan makin hampir tau tak?!!! Hehehe... Nak aku counting utk korang tak? hahaha... #Sewel


Peta Lokasi JAIS

Btw, nak cte kat korang ni... hal borang nikah aku nak hampir selesai. Alhamdulillah... Setakat ni tiada masalah psl borang nikah. Semua dokumen cukup... dah dpt sign & surat kebenaran nikah dari PAID. Owh ye, aku bahagian daerah Petaling, Selangor. Antar n submit form kat JAIS, Shah Alam (dpn masjid bolat biru, Shah Alam). Prosesnya mudah sebenarnya... kalo kita betul2 paham cara2 aturan nak isi borang nikah, nak anta ke mana, buat ape pastu, dokumen ape kena ade, lps tu nak anta ke mana... YANG PALING PENTING: KENA RAJIN BERTANYA, TELEFON TERUS KE JABATAN AGAMA DAERAH, RAJIN MEMBACA (WEBSITE JABATAN AGAMA), RAJIN SOAL SELIDIK. In Sha Allah... semua keje akan smoothly bak kate omputih. Hehehe...

Dlm diswek nak anta semula borang pengantin lelaki & perempuan ke PPN, masjid tmpt ktorg akan bernikah nnt... Di mana? Nnt aku update ehh... byk lg stori nak cte ni. In Sha Allah... kalo rajin esok aku update more stori. Tgk ayat tu betol2... KALO RAJIN. Hahaha!!... Peace. :)


*Kalo sesape B2B bhgn Selangor tak reti prosedur cara2 nak isi permohonan & anta borang, boleh la bertny pd sy. In Sha Allah, sy sedia bantu. Sharing is Caring okaaay... kita kan islam bersaudara. :)

Saturday, 20 October 2012

B2B TASK [45]: KAD KAHWIN DAH SIAP DESIGN...!

Mendapat khabar berita gumbiraaaaaa!!!...

On je fesbuk, dpt notification & msg inbox... ZOULPRINSTATION dah siapkan design KAD KAHWIN!!! yeeehhhaaaa... sangat cumels... sangat sweet (aku la kata... xtau la plak aper korang kate) Hihihi...

Tak sabar nak share ngn semua org... SABAR. SABAR. SABAR. Awal lagi nak kecohkan... Skang tunjuk teaser sket dulu eh. Kwn aku aka bos kat zoulprinstation ni bagus... kalo korang nak custom made design... dia buat byk cth. korang nak print campur2 design pun bleh. Aku tak amik byk design. Dua design je. 250pcs kad kahwin design A. 250pcs lagi design B.

In Sha Allah, lps raya haji siap print & leh amik kat kedai Zoul Prinstation. Kedai dia kat mana? jap... nak kasi add bg sesape yg berminat nak buat custom made design (janji jgn KODOKUT!). Hehehe..

ZOUL PRINSTATION
F38, 1ST FLOOR, SEREMBAN PARADE,
70000 SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN.


*Tema tetap bunga-bungaan gituh... :)

B2B TASK [44]: BORANG NIKAH ONDAWAY...!



Assalammualaikum... Salam Sabtu dan salam hari kemalasan. Hahaha!!!

Sebenarnya aku malas betol nak update blog senjak menjak ni... Malas sbb bdn letih. Letih sbb byk keje. Tapi hari ni kena rajinkan jugak. Sbbnya?... Sebabnya kwn aku yg dok kat Melaka tu dah dok tny/bgtau, lama betol aku tak update blog. Ya!!! kerana dia aku menjadi rajin... (ade gak manusia yg baik hati sudi baca blog aku ni. Trimasss!!!)

Hrmmm... pjg betol mukadimah, btw korang dah nmpk kan pic kat atas tu. Haaa... borang kebenaran bakal pengantin lelaki bernikah dah siap. Skang nak settle kan borang nikah bhgn bakal pengantin perempuan la pulak. Abah aku suh aku buat semua... Tapiii... in the end, aku mntk tlg abah jugak pegi uruskan dgn tok kadi ngn JAIS. Aku tau isi borang & print borang aje.Yer la... aku ni perempuan. Rasa cam tak sesuai plak kan.. (malu segan pun ade jugak). Tapi betol la... bab2 keje camgitu, wali kita la yg kena buatkan kan? (Yeke?) 

Dah 5 hari aku siapkan borang nikah tu, rupanya abah aku tak anta lagi & tak jumpa tok kadi lg. Huish... abah aku dulu jugak kate nak cepat siap. Nak tau pesal ape? Sijil nikah abahmak aku xde... haha! mane ntah abah aku simpan. Last2 jumpa jugak. Elok je lagi sijil nikah abahmak aku. Warna "sephia" gituh... Hehehe... bangga aku tau. Abah jaga elok. Tak koyak. Tulisan jawi still lagi bleh baca. 

Pastu recheck balik semua dokumen. Alhamdulillah... dah tick semua. Semuanya ada dan lengkap. In Sha Allah, hari isnin ni abah aku nak pegi anta. Semoga segala urusan dipermudahkan Allah SWT. Aminnn....

Sunday, 7 October 2012

B2B TASK [43]: DOORGIFT UTK MAJLIS NIKAH

2 minggu lepas mak tanya, "masa majlis nikah nak bg ape kat tetamu?"... Tup! terus aku terpiki, haah ek.. camne leh lupa plak utk doorgift majlis nikah. Hrmm... asik piki benda lain, hal kecik ni pun leh lupa. Pastu aku plan suh mak aku order kat supplier kotak 4 segi yg siap riben tuh.. Tengok kat gambar bwh ni. Mcm ni la rupanya... murah je ni. Nak beli 100pcs je. Nak letak ape? itu akan dibincangkan kemudian. Yang pasti nak letak makanan. Ya, makanan... aku suka makan. Orang lain pun mmg suka makan dan makanan. Hihihi... :)



Pastu, hari jumaat lepas aku gi kedai mak... lepak2 kedai mak amik gambar utk photoshoot produk kraf perkahwinan baru dr Emamin Enterprise. Tetiba.. jeng.jeng.jeng... Aku terpandang kat atas almari. "Eheh mak... byknya kotak. Guna tak tu? kalo tak guna, kin amik semua la nak buat utk doorgift masa nikah."

Bila mak aku kate, "Ambik je la semua. Tak pakai dah. Tu lebih buat doorgift org." Hahaha... suka hati aku mendengarnyer... Terus aku amik semua kotak dgn senang hati, (dlm hati ckp, huhu... save bajet. Takyah kuar duit lg. Hahaha!) Pastu aku dok godek2 bunga2 kecik nak lekat atas kotak... tgk byk lagi stok dlm almari. Selamba aku ambik semo... Mak aku tgk je ape aku buat... Senang betol kan jd anak tokey kedai? Sesuka hati nak amik xpayah bayar. Heeeee!!

Malam2 kat umah sambil tgk tv, aku dok gam2 kan bunga kat atas kotak. Kejap je buat.. keje senang. Lagipun buat 100pcs je. Nak tau camne rupanya... Inilah hasilnya. Sangat BERWARNA-WARNI. MACAM PELANGI... Hihihi. Sesuai dgn imej aku yg ceria.



Cantik kan? Suka sangat... Kalerful gituh!

B2B TASK [42]: BAJU NIKAH DAH SIAP!!!

Assalammualaikum... Salam Ahad semua,

Semlm pagi2 akak aku dah call (ehemmm.. xde la pg sgt pun. Haha!!!). Kaco je aku sedap2 diulit bantal peluk. Dah nama pun weken, mesti nak tido lebeyyyy...

Akak aku call sbb nak bgtau baju nikah aku dah siap finishing beading. Dia yg eksited dr aku... Owhhh... ye, lupa nak cte. Haritu aku kate nak siapkan jahit beads & pearls sendiri kan? hahaha... gelak jap! Aku tak jadi nak jahit sendiri sbbnya, keje kawin lelain byk tak siap lagi... kan semua keje kawin aku buat sindri. Mane nak menang tgn nak buat semua dlm masa yg singkat dah ni... Lagi 83 hari lagi dah ni tau... Cuak oiiii!!!

Aku hantar siapkan beading kat MyBeads. Kalo korang perasan la... MyBeads dah siap uploaded pics ngn tagged nama aku. Tengok la... Tengok la. Pasan tak? Hehe. Bajet RM mengikut kemampuan pelanggan... Hasil keje mmg kemas dan sangat cantik. Suka je style merenjis & tabur kat baju nikah aku tu... Cantik sangat! Suka sangat!... :)




: LINK YANG LALU :

B2B TASK [36]: DIY - BAJU NIKAH

Thursday, 4 October 2012

B2B TASK [41]: ALKISAHNYA HIV TEST (PART 2)


Hari kejadian saringan ujian HIV... (Rabu - 3/10/2012)

Pagi2 "my-sayang' dah kuar umah nak menjemput "Ratu" kesayangan dia ni. Hehehe... Sib baik demam aku dah ok. 2 hari demam panas tuhhh... akak aku kate demam rindu sbb dah lama tak jumpa incik tunang. Hahaha... ntahape2ntah. Baru nak masuk 3 minggu xjumpa... tapiiiii rindu la jugak. Kehkehkeh!!! :P


"My-sayang" sampai dlm 9.30pagi. Jalan jem teruk katenya kat area ioi mall puchong ngn tol sunway. Hrmm... janji kol 10pagi kat NCI hospital. Selamba sampai lambat la kami nnt. Tp xde la lmbt sgt pun, kol 10.30pg ktorg dah sampai Nilai dah. Owhh ye... NCI hospital tu kat Nilai, Negeri Sembilan. Hahaha... jauhnya nak buat HIV test kan? Tak kisah ler janji leh siap 1 hari, tak byk peel... tak byk kerenah. Yang penting servis TIP TOP!!!


Sampai je kat sana, trus kitaorg gi information counter. Dh dpt tunjuk arah... nampak la tmpt nak daftar HIV test. Huhuhu... hospital swasta kan... masuk je dlm, rasa nyamannnn aje. Selesaaaaa aje. Hihihi... Sampai je kat kaunter trus ckp nak buat HIV test utk kawin. Usha kiri kanan, pandang sekeliling... Aku tgk ade lg spsg couple buat HIV test mcm ktorg jugak.

Prosedur pertama -  isi & submit form lebih kurang dlm 1/2 jam (11pagi):
  • Isi form butiran diri
  • Tunggu form ktorg di "key-in" utk simpanan hospital NCI.
  • Check maklumat & sign utk pengesahan.
  • Kena masuk bilik jap jumpa pegawai perubatan utk ala2 mcm kaunseling/pemberitahuan psl HIV/HIV test.
  • Kena tandatangan mcm surat AkuJanji sbb maklumat adalah sulit.



Prosedur kedua - Pegi lab "derma" darah amik masa dlm 3/5mnt je:
  • Tunggu nama kena panggil masuk dlm lab.
  • Kena cucuk "derma" darah. Hrmmm aku tak berani nak tgk. Takut laaa. "my-sayang" kate diorg amik sampai penuh 1 jarum pendek gemok tu. Yeke? kdg2 "my-sayang ni suka menyakat. Tak caya lah aku. Tp rase berdenyut sakit kejap la mase darah aku tu kena "sedut".



Prosedur ketiga - Buat bayaran & tunggu result kuar (2.30ptg):
  • Lps kena cucuk, g kaunter balik buat bayaran sebanyak RM45.60 SAHAJA. Ktorg mmg dah bajet dlm RM50. Dah nama pun buat kat hospital swasta, mesti la kena caj lebih.
  • Katanya result akan kuar dlm masa 2jam. Kol 2.30ptg siap. Hrmmm... tgk jam dah pukul 12tghari. Ktorg trus out.. xkan nak tunggu kan... Terus pegi cari makanan. Lapaaaarrrrrr!!!

*cuba korang tgk staff klinik tgh buat ape kat kaunter? yezza! berborak berjemaah beramai2!

Prosedur keempat - Kena cop & sign utk pengesahan kat KK Kerajaan. (Menyampah!)
  • Dlm kol 3 lbh mcm tu ktorg sampai KK Kerajaan Salak. Nak mintak cop & sign utk pengesahan dah buat HIV test. Igtkan cepatlah kan... rupa2nya nak amik cop ngn sign pun remeh jugakkkkkk kat klinik kerajaan nih. Kenapa laahhhhh!!!! Kenapa lahhhhh!!!!... KENAPALAH SUKA MERUMITKAN PERKARA YANG TAK RUMIT?... nak tau cte? meh sini aku cte... baca elok2 dan kusyuk serta penuh tawaduk... hahaha!!!

Situasinya begini utk mendapatkan
"secoek sign & secoek cop"
  • Kena pegi kaunter pendaftaran bg maklumat diri (tunjuk I/C) dan dpt nombor giliran. 
  • Kena pegi kaunter 2 utk amik borang & isi borang. (Time ni aku dah hangin. Amik borang pun kena g kaunter lain?)
  • Kena pegi kaunter/bilik lain utk hantar borang & ambil cop pengesahan HIV test. (Masa ni aku dah sokseksoksek kat "my-sayang". Dia senyum suh aku dediam sabar. Hahaha!)
  • kena pegi kaunter 1 hantar form yg dah cop utk ditandatangani pegawai kesihatan pulak.  Staff suh tggu kejap. (Lama la gak tunggu nak mntk sign. Masa ni dah konpius, nombor giliran yg ktorg pegang tu nak buat ape?)
  • Akhirnya dlm kol 4ptg kami dapat cop & pengesahan. Amik masa 1jam????!!! WTH?!!! (Masa ni no giliran salah sorang staff mntk balik. Aku dah gelak2 besar dah time tu... BUAT APE SUH AMIK NO. GILIRAN KALO TAK GUNAAAAAAA??????)

B2B TASK [40]: ALKISAHNYA HIV TEST (PART 1)

Memula nak taip... GRRRRRRR!!! *Bukan marah, gerraammm jew*

KORANG SEMUA MESTI BACA SAMPAI HABIS
ENTRY AKU NIH!!!


Camne nak start stori ek... pjg ni nak stori. Stori pasal tidak kepuashatian dgn sistem Klinik Kerajaan Kesihatan Malaysia. Ulang Taip caps lock - KERAJAAN...

2 hari sebelum buat ujian hiv... [Isnin - 1/10/2012]

Kisah 1 - Alkisahnya nak buat saringan hiv test dlm diswek... call la salah satu KK berdekatan dgn umah - KK Kelana Jaya nak buat appointment utk hiv test. Situasi begini:

Aku: Selamat pagi
KK: Bhgn pendaftaran. Selamat pagi.
Aku: Saya nak buat appointment utk hiv test... er, utk kawin.
KK: Bila nak kawin?
Aku: bulan 12 ni.
KK: Owh... tak sempat. Tak boleh buat. Kalo nak kawin bulan 12 mmg tak boleh buat.
Aku: (memula blur) Er... sy nak buat diswek, knp tak sempat tak boleh plak?
KK: Mmg tak boleh. Kalo buat result dpt bln 1 (suara mcm dah malas nak lyn)
Aku: (tak puas hati) Skang bln 10, tak boleh jugak ke?
KK: (suara dia pun xpuas hati) Mmg tak boleh mcm sy ckp td la, kalo nak buat jugak. Dpt bln 1.
Aku: (Dah hangin) Klinik KK lain mcm tu jugak je? ade solution lain utk saya tak? (tetiba nk mntk tlg sbb 1st time kan... nak la advise)
KK: Tak tau la... cik cari call sendiri la...
Aku: (kecewa) Xper la. Terima kasih.

Begitu la kisah pertama. Aku dah la tgh demam panas. Lagi la aku hanginnnnn!!!

Kisah 2 - Aku on tenet, amik list semua no klinik KK daerah petaling jaya. Cari no yg dkt ngn kwsn daerah umah aku ngn aku tau tmpt... Call KK Seri Kembangan tak angkat, call KK Shah Alam tak angkat, Call Ampang tak angkat, call KK AU2 Keramat... Nak tau situasi jd ape plak? Begini ceritanya:

(Tunggu lama la jugak nak tggu staff KK pick up phone)
Aku: Selamat pagi
KK: Selamat pagi
Aku: Sy nak buat appointment utk hiv test. Utk kawin
KK: Tinggal kat mana?
Aku: Kelana Jaya
KK: kat sana ade KK. Boleh buat kat sana.
Aku: Dah call td. staff kate tak boleh buat tak sempat utk nak kawin bln 12. Semo klinik KK mcm tu ke? (dah start nak hangin)
KK: Maaf la cik. Kat sini tak boleh buat. Ade masalah. Cik try pegi KK lain atau klinik swasta.
Aku: Boleh ke kat klinik swasta?
KK: (suara dh mcm malas nak layan) boleh, pegi klinik swasta. Lps tu bwk surat ke sini.
Aku: Hrmmm... xper la. Terima kasih. (Kecewa lagi)

Begitu la plak kisah kedua... aku tak yakin ngn jwpn BOLEH BUAT DI KLINIK SWASTA. Sebab diberitahu perlu buat di klinik-klinik kerajaan aje... arghhh!!! dah start kepala pening... trus call "my-sayang"... ngaduuuuu....

Ngadu habis-habisan... siap nangis kejap. Yer la, aku tgh demam. Stress. Bila stress aku mmg senang naik hangin.. nangis... emo tak tentu pasal. Hihihi... gedix kan? :P Last2 "my-sayang" bgtau, biar dia uruskan sbb kesian aku tgh demam. Dia call klinik daerah Sepang. Area kwsn tmpt dia keje... Hrmmm. Kat KK salak, result dpt sebulan. Kat KK Sg. Pelek plak leh siap dlm 1 hari je, tp HIV test kit dah kehabisan stok. Pulak dahhhhh... nak buat bulan dpn diorg kate. Hadoiiiii....

Pastu "my-sayang" call JAIS utk double confirm boleh ke buat kat klinik/hospital swasta. Skali SAHIH!!! Boleh buat kat klinik/hospital swasta. Lepas tu kena jugak gi Klinik KK Kerajaan utk mintak pengesahan cop dan tandatangan pegawai. Ahhhh..... Lega aku bila dpt info dr "my-sayang". Dia terus call hospital NCI dekat Nilai, buat appointment jam 10pagi. Alhamdulillah... settle! (Masa ni aku dah rasa lega sgt2...)

PART 2... TO BE CONTINUED... SELEPAS INI.... hihi!!!

Saturday, 22 September 2012

B2B TASK [39]: SHAWL MAJLIS SANDING


Assalammualaikum semua,

Hrmmm... amik mood dulu sebelum wat keje kawin. Update blog kejap. Hrmmm... 10hb September till now 22hb September sy masih belum ketemu lagi ngn "my-sayang". Kete dia still kat bengkel lagi. *Sedang bersabar... Sobs... Sobs... Sobs. Rinduuuuu!!! *100% serius tahap mengada*

Btw, nak cte psl beli shawl utk majlis sanding. Masa majlis sanding nnt aku pakai shawl dgn inner neck with awning. Disebabkan aku peminat tegar online boutique Shawl For You, maka aku tidak kisah nak kuarkan duit lebih sket nak beli shawl glemer liplapliplap tuh. Harga RM119 + postage RM6. Membazir? Owh tidakkk... aku mmg suka pakai shawl. So rase xde ralat la wlpun beli pd harga yg mahal sket... kat butik kedai lain lagi mahal woooo... kualiti sama je. Lebih baik aku beli kat online je. Mmg HIGHLY RECOMMENDED la... sbb Shawl For You dr dulu tudung & shawl mereka jual mmg berkualiti. *iklan percuma tanpa byrn* IKHLAS NI TAU!... Hihihi. Nampak tak pic raya sebelah kanan tu, tudung dr Shawl For You la tuh... 100% silk okay. Selesa pakai.


*Cantik kan? :D


***Nota kaki
20hb September 2012 - Counting the days: 100 days until our wedding day

29th December 2012

Sunday, 16 September 2012

B2B TASK [38]: LANGSIR BUTTON & IKEA



Lihatlahhhh... Pandanglahhhh... Comelkan langsir saya tuh.. hihi. Ade polkadot besar kat atas tu. Tu sebenarnya langsir design button. Tempah jahit kat kwn mak aku. Bgtau kat dia nak design yg simple & comel. Suh la letak bulat2 cam button kat atas camtu. Seminggu je siap. Sabtu lepas hantar, semlm ptg abah aku dah bawak blk umah.

Lepas ni, nak cantikkan master bedroom pulak. Langsir kat bilik maybe tak tukar kot. Langsir byk mak aku punya. Macam2 kaler ade. Maybe nanti nak beli bedsheet kaler green mix light cream. Owhh... dalam kepala ni dah bayangkan mcm2 nak deco bilik tidur. Last week gi IKEA, dah survey dah harga & brg... nak beli cermin dinding, bantal, lampu dll utk hiasan bilik nnt. Nak beli sikit2 dulu. :)

Marilah tgk ikea online catalog (2013):-

B2B TASK [37]: DOORGIFT STICKERS SIAP!!!

my instagram: cikinamin


Yeayy....!!! Sebenarnya dah lama dah pun cte hal sticker ni. Lupa nak kabo je. Kwn aku aka Zoul Prinstation emel, bgtau design sticker dah siap. Tinggal nak tggu confirmation dari aku je. Pas dia emel gambo sticker aku tuh... Alahaiii... cair aku tau! kenapa la comel sgt?!!! Hehehe... mmg dia tau taste aku camne. Semua idea dr aku dia masukkan. Aku ni kalo bab bg idea mmg mencurah2... hehehe. Alhamdulillah... aku sangat puas hati hasil keje diaorg. Skang tinggal nak print & potong je lagi... Awal bln dpn dah dpt dah. In Sha Allah... Tak sabarnya nak tampal2 sticker kiut miut ni... Tunggu la eh rupa sebenar sticker ni camne... bulan Disember baru leh kasi launching...

Saturday, 15 September 2012

B2B TASK [36]: D.I.Y - KASUT NIKAH, BAJU NIKAH & SPECIAL DOORGIFT POTPOURRI

Ahhhhhhh...~~~ P.E.N.A.T!!! (bln ni je dah 2 kali aku tak sihat, penat/letih byk keje)

Itu je ayat yang mampu aku ckp skang ni. Lagi 3bln tuh... rase byk lagi keje2 DIY aku tak siap lagi. Hrmmm... Doa2 kan semoga Allah permudahkan segala urusan aku ni. Aminnn...

D.I.Y 1
Pertama, nak stori psl keje DIY kasut nikah. Lupa la bila aku buat. Tp yg aku igt, mase tu aku tak sihat. Off keje... aku ni kan xreti dok dediam, maka tgh tak sihat pun aku nk wat keje kawin jugak. Belek2 kasut kawin. Dok piki2... design camne la aku nak ni... buka website hattadolmat. belek itu belek ini... last2 dpt gak idea sindri yg simple. Simple je... Aku jahit 3D flowers ngn tampal batu2 tu je... batu2 tu aku amik kat kedai mak aku. Made in korea. Kalo batu swaroski tu mahal sgt ler nak beli... senang je nak tampal batu tu... guna kaedah ironing. Sebelum iron, susun dulu batu2 tu ikut design kita nak, then lapik ngn kain supaya tak melekat, pastu tekap la ngn iron. tekap sampai betol2 melekat... tekan2 skit... Ini lah rupanya kasut aku. Tunjuk skit je.. xleh byk2, nnt tak surprise lerrrr... Hihihi




D.I.Y 2
Kedua, DIY baju nikah... baju nikah aku jahit skit2. xleh ngadap skaligus. Juling bijik mata aku nak menjahit. Dah ler aku ni lembap... jahit beads kat lengan je amik mase 3jam. adoiyaiii... semoga aku tak give up la eh. Btw, nak bgtau, aku beli beads & pearls yg dah siap mix kaler & size dr Facebook Mybeads. Itupun akak aku yg suggestkan. Bkn aku xtau nk beli pearls & beads, tp aku xreti nak beli pearls & beads kaler yg sesuai matching ngn baju nikah. Kat Mybeads ni, bagus... dia tlg kita, bgtau kaler beads yg sesuai utk kita jahitkan kat baju kita. Aku beli 3 peket. Sepeket harga RM16. Byk la jugak dpt dlm sepeket tu campur2.




D.I.Y 3
Ketiga, DIY keje kraf kawin... masih dok celup dawai ngn letak manik2 kat specialdoorgift potpourri. Dah hampir siap dlm nak dkt 300pcs.Ade lg 200pcs nak ngadap. Agak leceh wat bunga dip ni. Tapi hasilnya sangat puas hati if dah siap. Sangat cantik!!! Bukan nak puji hasil keje sindri, tp mmg kenyataan la. Kraf dr buatan jepun mmg lawa2. Mmg berbaloi la aku blaja ngn mak. Kalo org lain blaja kena byr, aku free je. Alhamdulillah... Igt senang nk dpt ilmu free camtu?... hihihi



***Nota kaki:
  • Dah dpt hadiah besday 1st wishlist dr my sista - Alexa Purple handbag.
  • Dah dpt hadiah besday 2nd wishlist awal-awal dr "my-sayang" - Makan Swedish Meatballs kat Ikea dan lain2 lagi... (byk gler aku paw mkn kat dia... haha!)
  • 2 hari sebelum besday dpt bad news, kete & "my-sayang" eksiden. Sib baik dia xde ape2. Kete je yg teruk kemek... sian our cutie car. :'( Now, "my-sayang" susah nak kuar kemana2... Kete still kat bengkel lagi. Dugaan plg teruk kami terima setakat ni. Redha...
  • Masa aku menaip nih... aku still tak sihat lagi. Batuk2 & selsema... Xper la, sakit tu kan menghapuskan dosa2 kecil kita. Senyummmm... :)



Friday, 7 September 2012

B2B TASK [35]: PENAT! MENGEMAS RUMAH...

Sebelum - macam baru pindah

Tanggal 31 Bulan 8 tahun 2012... Hari Merdeka. Yeeeee... MERDEKA!!! Aku me"MERDEKA"kan umah aku yg dah lama berhabuk... Hihihi. Cian umah... setahun sekali baru nak kasi bersih & deco lawa2 (Lawa ker?)

Plan kemas bahagian ruang tamu dulu. Kemas sket2... bhgn lain mcm dapur ke bilik ke akan dibuat secara ansuran... mane larat nak kemas umah seluruhnya dalam masa 1 hari. Matilah aku oiii... Sib baik mase mengemas2 ni, housemate yg sorang lg sudi nak menolong sekali. Alhamdulillah... :) xde la terasa penat sgt wlpun penat la jugak. Kemas dari jam 8pg sehingga 2.15ptg. Siap semua sekali. Basuh langsir, sidai & gantung balik langsir yg jarang sementara nak tggu langsir baru (ehem...ehem..).

Selepas - Barulah cantik kan?kan? :P


Siap ade kuih raya lagi tau kat umah anak dara ni.. hihi!


***Next schedule: Nak kemas dapur nak ajak "My-sayang" berkemas sekali... kena paksa dia angkut barang2 berat nnt. :p

Thursday, 6 September 2012

B2B TASK [34]: BELI KAIN LANGSIR 16 METER @ NAGOYA

Assalammualaikummmm...

Sudah masuk bulan September. Hrrmmm... Sekejap je kan? Hari ni hari Khamis - 6/09/2012. Kira2 dgn jari jemari...114 hari lagi "Hari Bersejarah" akan tibaaaaa... Huhuhu!!!

Byk stori nak cte ni. Memula nak cte psl beli kain langsir dulu. Beli kain langsir pd tarikh 28/08/2012. Dapat gaji terus buang duit! Hehehe... Tak terpiki pun memula nak beli kain langsir, pastu mak ngn akak aku dok asik tny, "Ko bila nak kemas umah?", "xnak cantik2 kan umah ko ke, kan nak kawin?" "Xnak tukar langsir baru ke?"... In the end, ikut akak aku g Nagoya kat Carefour Wangsa Maju. 

Hrmmm... SUMPAH! SUMPAH! Aku xreti beli kain langsir. Nak dekat setgh jam dok belek2 kain langsir... xtau nak pilih yg mane. Tp still dalam bajet la... nak yg paling murah lerrr. Last2 akak aku yg pilihkan. Kejap je dia pilih... Hehehe. Usha yg harga RM4 jeww... darab ngn 16mtr = RM64. Upah jahit anta kat kwn mak aku. Bajet mesti ler murah punya. Hehehe... Harga kwn2. *Nakmurahsaje*


Ni la dia rupa kaler kain langsir aku. Kaler hijau tuhh... tp xtau hijau apekebendanya. In Sha Allah, akhir bulan ni siap. Aku nak paten button je. Aku kan suka benda yg bollat2... ala2 polkadot gitu. Tgk la nnt rupanya camne... :P

Sunday, 26 August 2012

B2B TASK [33]: SURVEY HANDBAG @ SOMETIME

Assalammualaikum... Salam Malam Isnin.

Selamat bermula keje esok ye kawan2. Hihihi... Giler malas esok nak pi keje. KEMBALIKANLAH MOOD KERJAAAAAA!!!...

Raya tahun ni keluarga aku The Amins tak pegi bercuti kemana2. Sebab abah kena jaga nenek yg sudah uzur. Melepak shj kami di rumah. Bosan? YELAHHHH... sib baik ade cte best leh layan. Ngadapppp je la tv. "My-Sayang" plak beraya sakan sampai raya ke-4!!!... perghhhhh!!! Mmg sakan lah... #Jeles.

Time raya aku jarang on9 melainkan mengupload pics raya, like pics raya org. Owh! sangat suka tgk pics org beraya sana sini. (yelahhh...sbb tahun ni bosan xkuar kemana2. #JelesLagi) Pastu tetiba rajin plak la kan nk skodeng instagram celebrities kat mesia... @ikaradiusite & @mariaelenazarul. Skali aku terpersona ngn HANDBAG DARI SOMETIMEDOTCOMDOTMY - ALEXA: INSPIRED BY MARIA ELENA.



Selepas usha dan memerhati dgn KUSYUKNYA... maka dgn rasa senang hati, birthday aku 12 SEPTEMBER 2012 thn ni, aku nak hand bag alexa kaler purple. Konfem! nak jugak!!!...  nak mengepaw my sista & "my-sayang". Leh ke dapat? Hihihi... Dan dengan senang hati jugak nak beli handbag for hantaran kahwin nanti. Harga mampu dibeli... itu yg penting. :)

my #1 wishlist - alexa purple



***Iklan sebentar
Korang kenal tak sape Maria Elena tu? Tak kenal pun xper. Dia pun manusia biasa cam kita jugak. Kalo nak tau jugak, gi la usha blog dia - http://peliks.blogspot.com Aku bkn fans dia. Hanya suka cara dia mengolah ayat... mengajak kita ke arah kebaikan. Kebykkan ayat dia meaningful. Alhamdulillah... :) dia sentiasa ingin jadi baik dari hari ke hari. Hrmm.. tp kesian, ramai plak haters dia. Lantak la. Haters tu xde keje nak buat. Yg penting, life MariaElena sudah jauh ke depan dan semakin baik. Tu yg penting.

Tuesday, 14 August 2012

B2B TASK [32]: BELI TUDUNG NIKAH @ GALERI ARIANI


Assalammualaikum...

Hrmmm... lagi 5 hari je lagi nak raya kan? Lagi nak raya ni... laaaagi aku sibuk kat kedai EMAMIN ENTERPRISE. Keje tak penah habis... lps raya ni, ramai betol yg nak bernikah! Huhuhu... Jelllleeessss!!! 

Korang nampak tak pic instagram aku kat atas tu... aku tgh dok pilih tudung for majlis nikah kat GALERI ARIANI. Pegi Ariani dekat cawangan Wangsa Maju. Belakang carrefour. Akak aku ni... senyap2 jadi mamarazi skodeng aku tgh pilih tudung. Alaarr... aku pilih tudung STOK LAMA. Sehelai RM18 SAHAJA... den tak mampu nak beli yg beratus2 tuuu oiiii. Hihihi... Actually, aku bukan la peminat setia or regular customer kat Ariani. Akak aku tu haaa yg sebenarnya. Tiap2 bulan mesti beli tudung kat Ariani. 

Masa pegi sana tu, nak pilih tudung... rasa segan sangat2. Sebab bawak skali baju nikah. Nak matching la kan... kasi sama. takut salah pilih kaler. Sekali awek SA Ariani suh aku kuarkan baju nikah tuh... Naahhhh!!! sekali semua org dtg tengok... *malu giler masa ni*. Semua ckp, "Cantiknyaaa..." Alhamdulillah... Semua dah start tanya dah, bila majlis?, org mane...? eheh, peramah betol diaorg ni. aku okay jeeewww! Hihihi... Seronok, dilayan bagai puteri wlpun beli tudung harga hanya RM18. Hahaha!!!... Ade jugak akak aku shopping  skali tudung kat situ. Aku beli tudung murah2 jew. Aku usha yg STOK LAMA SAHAJA. Beli tudung awning lycra for inner - 2 helai: RM50. Beli utk raya. Hihihi.. :P

Tudung nikah aku tu nanti nak pegi tampal batu-batuan gemerlapan gituh... barulah glemer kan? kan? kan? lepas raya kot nak pegi buat... ***Hrmmm. Duit terasa kuar cam air terjun sudahhh... T_T

Saturday, 4 August 2012

B2B TASK [31]: D.I.Y - IN PROGRESS... SPECIAL DOORGIFT FOR LADIES

my instagram: cikinamin

Sample doorgift potpourri for ladies ONLY!

Assalammualaikum semua... (eceh, mcm ler fofular sgt ade org dok baca blog aku ni)

Hari ni dah 15 Ramadhan. Sekejap je kan? Hrmmm... mcm baru je rasa nikmat berpuasa. Dah tua2 ni kan rase lg seronok puasa dari beraya kot. Tapiiii.... puasa ngn raya aku thn ni TRIPLE SERONOK. Sebab ape? Sebab dapat berpuasa dan raya dgn MY ONE & ONLY SAYANGNESS - "my-sayang"... Alhamdulillah. :)

Okaayyy... skang nak cte psl SPECIAL DOORGIFT FOR LADIES. Orang2 pompuan je dpt. Lelaki xde! Hehehe... ni idea Mak Timah aku ler. Pompuan kan suka benda2 yg cantik. So, mak aku plan suh buat 500pcs POTPOURRI DOORGIFT utk tetamu pompuan. Ni kira sape cepat dia dapat la. Kalo nak kena salam jumpa Mak Timah sebelum balik... Opps! jgn piki ke lain lak. Bukan mak aku mintak "hadiah". Tapi mak aku niat, nak ucap terima kasih sendiri kat tetamu. Susah nak jumpa tetamu sorang2 secara personal. Tuan rumah kan bz. So, dgn cara mak aku ni... boleh la dia lafaz TERIMA KASIH TAK TERHINGGA KEPADA PARA TETAMU. Mak kata tetamu kena layan TIP TOP... baru diaorg rase seronok & tak gelisah spjg majlis nanti. In sha Allah... :)

Tgk kat sample aku attached tu... buat lebih kurang camgitu ler. Kecik je, tak besar. Tema kaler of cos blue ngn pink. Nanti kalo dah siap aku buat teaser ad dulu eh... hihi. Bnyk lagi tak siap tu. Potpourri tak wrap lagi... dawai baru celup je tuh. Baru buat dlm puluhan je kot. Manik tak letak lagi. Riben kecik besar tak potong lagi... eheh? Leh je aku relaks kan skang ni... Hahaha. Bulan puasa ni, aktiviti slow skit. In sha Allah... akan siap spt yg dirancangkan. Mak Timah aku dah risau tu. Sbb tgk aku ni relaks sgt... SAPA KATA AKU RELAKS??? Hanya Allah je la tau perasaan aku ni. Heeee.... :D

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...