"Love needs giving and receiving, Love means believing in someone, in something,
Love is being together, struggling through bad time or rejoicing in the good.
Love is always forgiving and never selfish.
Love needs commitment, to grow in search of happiness and life's fulfilment together.
Love is a constant journey to understand what each other need.
LOVE TAKES TIME..."

Lilypie - Maternity

Thursday, 31 May 2012

B2B TASK [19]: CONFIRMED!!! SAID YES TO LOOKitLOVE PHOTOGRAPHY


Alamat:
Jalan TAJ 1/6, Taman Industri Alam Jaya,
Bandar Puncak Alam, Selangor.
Emel:
lookitlove@gmail.com
No Tel:
0132725985 / 0132755815

CONFIRMED!!! Aku dah byr deposit for Wedding OP. Hehehe... Suka hasil keje diaorg. Yang best, photographer dia pompuan. Owh... mmg aku nak hired pompuan pun. Cnang tak rase kekok nnt mase nak diskusi bila nak post gambar ala2 artis...kan nnt ade amik gambar dlm bilik kan, tak manis la kalo ade sorang lelaki. Aku kan bertudung. Itu rs hati aku la... suka hati korang punya pndpt sindri la kan... hehehe. Lagipun mmg dah lama usha hasil keje LOOKitLOVE ni. Suka cara mereka shoot pics. LESS EDITING! LESS PHOTOSHOP!... aku suka hasil keje yg nmpk NATURAL. Tak terlalu byk edit ngn photoshop. Rasanya kalo byk edit, mesti byk ilang "KEASLIAN" pd gambar tu. Ni pendapat aku la... xtau la ape kate korang lak. Sila2 la usha... bagi aku, harga yg ditawarkan SANGAT REASONABLE & MENGIKUT KEMAMPUAN. Aku keje gaji bukan besar sgt pun... hihi. Berbelanja mengikut kemampuan diri la. Bak kate org.. apetuh? ukur baju di badan sendiri... betol ke tuh? :p

Sunday, 27 May 2012

B2B TASK [18]: CHECKLIST INFO

Buat checklist. Kot2 ade yg terlupa. Ada ape2 lg nak tambah ke? Hrmmm...


:CHECKLIST:

SUDAH BUAT:
- Tarikh majlis nikah: TBA
- Tarikh majlis sanding: TBA
- Deposit pakej pelamin & mekap
- Deposit fotografi
- Kursus Pra-perkahwinan
- Hantar/upah jahit baju nikah
- Katering
- Sewa dewan (Kelana Jaya)


SEDANG BUAT:
- 1300pcs doorgift box (DIY)
- 78 tangkai bunga pahar/telur pelamin (DIY)
- 30 bunga/doorgift VIP merenjis & makan beradab (DIY)
- 500 special doorgift potpourri for LADIES ONLY (DIY)
- 9 unit bunga dulang hantaran (DIY)
- Guest list: Nama tetamu jemputan (1200pax)
- Jahit/upah baju nikah & veil to tailor Kak Ros


BELUM BUAT:
- Hantar/upah baju sanding
- Design & printing kad kahwin (500pcs)
- Design & printing arrow sign (2pcs), bunting & banner (1pc)
- Design & printing sticker label (1300pcs)
- Beli/tempah cookies for doorgift box
- Facial & spa (start from June 2012. ALERT!)
- Ujian saringan HIV
- Isi & submit borang permohonan nikah
- Hand bouquet for nikah & sanding (DIY)
- Design 9 dulang hantaran - flower DIP (DIY)
- Shopping barang hantaran
- Deco & kemas rumah
- Survey pakej cuti-cuti honeymoon

Saturday, 26 May 2012

B2B TASK [17]: DOORGIFT BOX DAH SAMPAI!

Skang jam 1.45pm, hari Sabtu. Baru lps solat zohor. Tadi dr kol 12 ngadap bukak kotak doorgift. Alhamdulillah, dalam masa sejam dpt la bukak 15 kotak. Nak bukak kotak tu, kat bhgn tepi dalam tu kena gam sket. Takut terbukak. Kang satu keje lg nak betolkan. Cnang guna glue gam. Konfem takkan terbarai kotak tu. Owh... btw, kotak sampai awal sbb ade stock. Sib baik! haritu kate dpt dlm bln puasa. Pandai mak aku... kate nak cepat kat supplier dia. Hehehe...

Haritu tersalah kasi info. Sori!!! Saiz kotak yg aku pilih tu ialah: 1.5inch x 3inch. Bleh isi candy, cookies, potpouri or ape2 je la korang yg rasa sesuai.

Kalo korang nak beli, leh emel kat aku di:- 
  • emaminenterprise@yahoo.com
  • Sepeket ade 50pcs
  • Size 1.5inch x 3inch
  • Color in stock - Silver & gold
  • Leh kasi diskaun kalo korang nak beli IN BULK @ BORONG.


* Silver boxes size 1.5inchx3inch (before)

* Silver boxes size 1.5inchx3inch (after)

Sunday, 20 May 2012

B2B TASK [16]: SURVEY DESIGN KAD KAHWIN @ KADLAWO.COM

Assalammualaikum...

hari ni hari Ahad. Tak g kuar kemana2 pun. Banyak keje kena buat nih! Ape lagi... keje umah ngn keje kawin aku daaa... Skang baru dpt rest. Skang jam 8pm. Sambil tgk berita, sambil surfing net. Skang ni kalo surfing net, tgk perihal hal kahwin je. Hehehe...

Tadi terasa gatal2 jari jemari ni nak survey/cari design kad kahwin. Nak tgk la kan skang design ape yg tgh "in" for 2012. Nak cari yg bajet tp cun... opkos ade! Survey2 cari area KL & Selangor je... cnang kalo nak pi survey tgk dpn mata sindri. :)

Tekan2 search kat google... huwaaa! Pantas kuar... klik je web tu, aku tgk... then trus berkenan di hati... comey2 sungguh design mereka. Harga pun sgt reasonable. Seronok tgk pakej yg diaorg bagi: Kad kahwin + Arrow sign + Tag TQ.  Marilah kita usha bersama2. Hehehe... 

Ni aku share info utk bakal pengantin sekitar KL dan khasnya mereka yg dok kat Shah Alam. Kalo korang nak pegi usha sindri... meh! meh! tgk kat sini dulu. Skang tgh PROMOSI SEHINGGA 30HB JUN 2012!!! Lekasss... :)


Google maps: Lokasi kedai KadLawo

Promosi Pakej: Pakej A & Pakej B

Senarai Harga 'Loose': Kad sahaja tanpa Set

Contoh Design Kad style 1: Cobain

Thursday, 17 May 2012

B2B TASK [15]: BELI KAIN SANDING @ JAKEL, JALAN T.A.R

Bagi salam lagi sekali.... Assalammualaikum semua. (Tak jawab dosa!)

Nak cte pasal beli kain sanding pulak. "Ape?!!! Baju sanding pun nak tempah?" itu antara bait-bait kata terkejut dari sang bakal suami aka "my-sayang". Hehehe... aku dgn rasa konfiden jwp, "Ni special moment tau. Biar la... nak buat kenangan sampai akhir hayat saya." "my-sayang hanya mampu tersenyum... hik!hik!hik! bleh terima tak alasan aku tu? Puiii!!!

Hari ahad lepas 13hb Mei, hari last sale kat JAKEL. Membeli belah duit Mysugar Daddy aka abah tersayang. Hehehe... Memula plan nak beli kain utk baju raya, last2 tergoda nak beli kain utk kawin plak. Dah abah nak sponsor, ape lagi... laaaaajuuuuu tapak kaki aku berjln2 mencari dan memilih kain sanding. Seronok shopping beramai2. Abah,mak, adik aku ngn "my-sayang" ade skali. Abah sponsor semua kain raya utk kami. Sponsor skali utk "my-sayang". MasyaAllah, bagus nyer bakal abah mertua. Sponsor utk bakal menantu skali. Alhamdulillah... Bakal menantu muka tersipu2 malu sahaja. Dlm hati seronok tuh... hihihi! Owh ye... thn ni kami beraya pakai kaler TURQOUISE. Cantik!!!

Aku tak cerewet pilih kain. Trus ckp kat SA, "Cari kain for kawin. Nak satin & chiffon ngn border patch lace. Kaler tiffany blue ngn soft pink utk border patch lace." Dgn segera SA tu pegi grab kain utk aku. Pastu aku pilih sindri patch lace. Pilih paling murah la. After less dpt RM60 semeter. Aku beli 2 meter. Gembira sungguh dapat kain yg dihajati. Bertambah gembira sebab DI SPONSOR 100%. Tak kuar sesen pun utk baju sanding. Alhamdulillah.... Terima kasih Allah. Terima kasih abah. Semoga dimurahkan lagi rezeki kami sekeluarga. Aminnnn!!!

*3D chiffon roses beli kat FB: Butik Roses

*My theme for sanding: Tiffany blue & soft baby pink with 3D chiffon roses

*Close up: Cantik kan border patch lace aku tu? Mmg kena sgt ngn 3D chiffon roses tu.


Okay, ni kira-kira utk baju sanding:
  • Satin - RM18X4METER = RM72
  • Chiffon - RM25x4meter = RM100
  • Patch border lace - RM60X2meter = RM120 (*untung beli sbb potong 2 dpt 4mtr)
  • JUMLAH = RM292

B2B TASK [14]: SURVEY DOORGIFT @ MYKENDURISHOPPE & EMAMIN ENTERPRISE

Assalammualaikum semua...

Rasanya dah lama tak update blog. Huhuhu... Bizi la this week. Aku kena jd bibik. Jadik "BIBIK PALING TERHORMAT" kpd kakak aku. Hehehe... off keje dr hari selasa sampai hari ni. Owhhh... sungguh heaven! Hahaha... heaven la sgt mengadap anak buah aku yg umur baru sethn lebih tu. 3 hari terjerit2 aku tau melayan kerenah nakal si bollat tuh... Sabarrriaaahhhh je la. :P

Okay... mari mula bercerita. Actually, dah lama survey doorgift. Awal bln haritu lagi... tp baru konfem order & beli td kat supplier mak aku. Memula survey online... byk2 website aku survey, website ni aku paling berkenan la sgt2. Nama website tu: Mykendurishoppe - ade macam2 pilihan doorgift khasnya utk bakal pengantin. Sape nak bajet murah pun ade. :) Aku? aku nak cari laaaagiiiiii murah! hahaha... maka, tak jd nak beli kat Mykendurishoppe.

*Website Mykendurishoppe

Sesape yang berminat, boleh usha kat website: www.mykendurishoppe.com atau pegi trus showroom dkt Jalan Pudu. Ni full address & contact no.:-

MAIN SHOW ROOM:
Lot 506, 5th Floor,
Bgn Persatuan Kwang Tung,
44 Jalan Pudu,
55100 Kuala Lumpur.
(opp. Hentian Pudu Raya)

Kak Ana Athan
Mobile : +60 12 230 9094
Tel: +60 3 2078 9094
Fax : +60 3 2070 9181
Email: ana@speecomaju.com
Location: Kuala Lumpur


Kalo aku byk/ade bajet lebih, mmg nak yg cun2... mmg nak yg glemer gituh. Tapi duit aku je yg tak cun & glemer. Muahahaha!!! in the end order je kat supplier mak aku sindri. Lagi dpt murah & yg pasti leh HUTANG! (byr ansuran lah... ekekeke!!!) Nak tau aku pilih ape utk doorgift aku? KOTAK KECIL COLOR SILVER. Nak isi ape? itu rahsia laaa!!! Nanti bln puasa sampai la kotak ni. Aku kena touch up DIY design sindri. Macamana rupanya, tunngguuuuu!!!! :) Kalo korang nak, leh beli kat kedai Emamin Enterprise. Tapi xleh dpt harga mcm aku la... muahahhaha!!! *evil laugh*

*Ni la rupa kotaknya. Tapi aku pilih kotak kaler silver. Sgt bajet $$$!
Saiz tinggi lebih kurang 2cm, pjgnya lebih kurang 4inci.

Monday, 7 May 2012

B2B TASK [13]: BELI 3D ROSES CHIFFON @ BUTIK ROSES

Xtau la nape aku skang ni, suka bebenor ngn 3D roses. Dah mmg addicted gler! Hehe.. smlm usha lg 3D roses. Tapi ni HANDMADE punya. Pakai kain chiffon. Mmg khas utk DIY kat baju or tudung or shawl or veil or... wateva! ikut suka hati nak wat ape2 pun... :)

Tanpa berfikir byk2 kali... aku pun trus order. Ni pun order utk buat BAJU SANDING plak. Beli sket2 dulu. Kalo beli sekaligus kang terasa duit byk kuar mengalir mcm air terjun. Hehehe. Nak tau aku order katne? Sila lihat di bwh ini... jeng.jeng.jeng!!!


Aku order online kat BUTIK ROSES @ FACEBOOK. Kat situ ade mcm2 kaler, design & saiz kita bleh pilih sindri. Nak order pun senang je. Inbox trus kat tokey Butik Roses. Reply pun cepat je. InsyaAllah, esok tokey Butik Roses akan pos brg aku tuh. Owh ye... aku beli ape eh? Aku order/beli:
  • 2 peket Roses King (turqouise & soft pink)
  • 1 peket RM10 (10pcs)
  • pos laju RM6
  • Jumlah semua RM26

Ni la rupanya yg aku order tu. InsyaAllah rupanya sebijik camnilah... sila lihat dgn hati yg terbuka... berminat? pegi la order cepat.

*Roses King

Ni plak code kaler utk order. Banyak kan kaler? :)
*Color Chart

Sunday, 6 May 2012

B2B TASK [12]: D.I.Y - BUNGA PAHAR, BUNGA DULANG HANTARAN, BUNGA MERENJIS & DOORGIFT MAKAN BERADAB

Bulan ni dah aku dah mula buat keje2 kawin aku. Buat sindri tau! byk lak tu. Babtu buat awal dr skang. Skang tgh siapkan rangka dawai utk buat BUNGA PAHAR, BUNGA DULANG HANTARAN, BUNGA MERENJIS & DOORGIFT MAKAN BERADAB. Banyak kan? Marilah kita senyum beramai2. Jangan tensi2... nanti keje semo tak menjadi. LOL!

Tuhhhh... nampak tak tu, siap buat note. Aku je yg phm ape yg aku tulis tu. Mak aku yg dah expert buat bunga pun xphm ape yg aku tulis tu. Hehehe... cnang tulis awal2. Xyah nak tanya mak aku byk2 kali... kang kena sounddddd je manjang. Hish! garang tau tokey Emamin tu. Hehehe... Aku mmg fail sket bab nak kira2. Kalo dah byk sgt kena buat, lagi la aku konpius. Korang igt cnang nak kira??? nak buat 1 jenis pun byk kena dawai tau. Siap ade nombor2 bagai. Tulah... ade org xphm. Kami caj harga mahal sbb benda yg remeh temeh camnilah. Kalo salah guna dawai... Mmg bunga xkan menjadik tau!


*Note sesukahati phm sendiri

Owh ye... tema keseluruhan keje kawin aku ni, semo buat drp DIP & LACE utk hiasan. Tunggguuuuu!!! Mmg dah terbayang2... kecantikkan dan kecomelan keje kawin aku ni. Ok! jgn berangan. Nanti keje tak siap. Puii!!! :P

Friday, 4 May 2012

B2B TASK [11]: BAJU NIKAH @ TAILOR KAK ROS

*Theme colors for nikah: black/soft yellow with small 3D roses

Jumaat lepas jumpa tailor kebiasaan aku kat area opis jugak la, Sri Rampai. Anta kain nak buat baju nikah. Sbb dah biasa ngn Kak Ros ni... babtu anta kat dia je. Harga pun reasonable la. Igtkan nak DIY sendiri veil, skali kak Ros kata dia buat skali la... Harga kira lebih kurang. Hehehe... Bagusnya dpt tailor yg memahami. Yang paling best xyah byr deposit. Tu yang best kalo jadik regular customer ni. Org dah percaya kat kita, harga leh diskaun dan yg penting... aku ckp camgini dgn Kak Ros, "Kak Ros, kalo byr secepuk skali susah la, bleh tak byr ansur2? akhir bln ni, bln dpn pastu nak amik sy kasi abis byr la." Nak tau ape Kak Ros jwp, "Boleh aje, xde masalah..." Huishhh!!! tersenyum lebar aku trus... hehe. Slalu antar kat butik/tailor mesti nak half deposit. Pastu maneleh byr sekerat2 kan... sbb dah kenal lama tu yg dpt "kelonggaran". Alhamdulillah... Aminnn!!!

Diskusi ngn Kak Ros, nak mcm ni, nak mcm tu... nak wat camni, nak wat camtu. Senang nak diskusi ngn org yg dh phm taste kita camne. Settle dah bab baju nikah! Semoga menjadik spt yg diidamkan. Aminnn!!!... Sebelum puasa siap! Kak Ros siap puji ckp, "Lawa la ko beli ros kecik2 ni. Mane ko beli?" Hehe... dia dah berkenan la tuh. Berita plg best dan MAHA SERONOK baju nikah ni bukan aku yg byr upah jahit. Akak kesayangan aku yg sponsor nak byrkan. Legaaaa... Alhamdulillah. Save duit aku lg. Hiks! Hiks! hiks!...

Owh ye.. nak tau ye np aku pilih kuning? actually bkn kaler faveret pun. Tp skang ni, thn ni tgk dah "in" kaler kuning... lawa plak tgk org  pakai kaler kuning. Lagipun kuning kan melambangkan warna RAJA. Terasa la dihati nak jadi "Raja walaupun sehari" #poyo. Hitam tu kaler WAJIB. Sbb aku mmg suka kaler hitam. Sib baik time sanding xde kaler itam. Mak dah warning awal2... Sanding kaler lain!!! Hahaha...

Thursday, 3 May 2012

B2B TASK [10]: DAH DAPAT SIJIL KURSUS PERKAHWINAN

Alhamdulillah... Selamat sudah menjalani kursus Pra-Perkahwinan hari Sabtu & Ahad lps. Sangat best! Sangat seronok! penceramah semo sangat okkay... Ustaz/ustazah muda2 tuh. Kecuali Ustaz Haji Aluwi. Korang yg dok Selangor mesti kenal dia lah... Kelakar betol dia. Hehehe...

Sepanjang kursus mcm2 ilmu yg aku dpt. Kalolah ade ceramah kekeluargaan mcm ni selalu ade, mmg aku nak pegi lagi skali (nak free ye. hehe!). Tak boring, Wlpun banyak melawak, isi cerita tetap ada utk jadikan rujukan, pembelajaran & peringatan kpd bakal pengantin. 

Ramai jugak yg dtg haritu. Ade 4 group. Lelaki dan Perempuan. 1 group ade 15 org. Aku group A. Kwn2 "baru" pun ok. Sgt peramah... :) Makanan pun sedap. Cuma rasa "tak puas" makan. Hehehe.. Biasalah... perot aku ni. Maneleh mkn sket. :p

Kami peserta2 jugak diberi buku2, pamphlets & mcm2 lagilah... Sila tgk gambar yg aku posted. Yg penting woven beg tu kaler negeri SELANGOR ye, BUKAN BERSIH 3.0!!! hehe... :)

Owh ye... korang nak tau ek, katne aku gi kursus Pra-Perkahwinan? Ini infonyer:

    • Tempat: Dewan Kuliah Pusat Pembangunan Kekeluargaan Islam, Aras G, Bangunan Sultan Idris Shah,No. 2 Persiaran Masjid, Seksyen 5 Bukit SUK, 40676 Shah Alam, Selangor.
    • Tarikh: 28hb & 29hb April 2012
    • Masa: 8.00am - 5.00pm
    • Bayaran: RM80.00 seorang
*Cover sijil

*Sijil kursus

*Jadual kursus/ceramah

*Jadual Ceramah

*Ceramah 1

*Ceramah 2

*Ceramah 3 & 4

*Ceramah 5 & 6

*Ceramah 8

*Woven beg

*Buku utk rujukan & pembacaan


*Notakaki: Igt tak haritu aku bgtau nak pakai tudung & shawl 3D roses mase g kursus? Hampeh... tak jadi pakai. Xtau la nape tudung buat hal time tu... xnak mengikut & degil! Sape yg pakai tudung kdg2 pasti mengalami situasi spt aku ni kan... Sabarrr je la. :P

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...