"Love needs giving and receiving, Love means believing in someone, in something,
Love is being together, struggling through bad time or rejoicing in the good.
Love is always forgiving and never selfish.
Love needs commitment, to grow in search of happiness and life's fulfilment together.
Love is a constant journey to understand what each other need.
LOVE TAKES TIME..."

Lilypie - Maternity

Friday, 18 December 2015

MENGANDUNG/PREGNANCY: 3RD TRIMESTER (PART 4 - OGTT)

Assalammualaikum semua,

... Dan selamat pagi Jumaat yang barakah. hari ni 18/12/2015. Aku nak cite halnya kisah semalam 1st appointment buat OGTT atau kata hambarnya - MINUM AIR GULA. Hahaha!!!


Seronok sangat kan ayat atas aku tu? Ok start cite skang...

17/12/2015, hari Khamis... aku & incik asben sampai di klinik Antenatal PPUM pukul 8.15 pagi. Ye laaaaa... kena la dtg awal. Kan puasa. Kang dtg lambat, lambat la boleh berbuka puasa. Tapi bgn pepagi perot aku ni biasa mmg tak karuan pun. Terus kreuk kreuk kreuk lapar.... Mlm smlm start puasa jam 11malam. Manaaa laaaaa... tak lapar. cian BabyHN pun mengamok tendang² perot ummi menahan lapar. Hehehe...!!!

Terus pegi ke kaunter pendaftaran - TEKAN BUTTON C untuk ujian OGTT. Nombor aku ke-2 dipanggil. Kejap je proses. Bayaran hanya dikenakan sebanyak RM13.50 sahajaaaaa... Staff tu kata, "Terus pegi ke bilik no. 12 ya..." Macam la ktorg tau bilik no 12 kat mane. Sib baik incik asben pantas, laju je dia jalan ke depan tanya kat kaunter nurse... "Owhh kat situ.." kata incik asbenku yg prihatin (Alhamdulillah, syukur sgt dapat suami yang baik dan prihatin). Aku pun terkedek² la pegi ke bilik no. 12. Incik asben tunggu kat seat luar.


Dekat Bilik no. 12...

Takde patient... hanya ada 2 org nurse muda. Aku bagi salam & senyum... depa senyum (kita kena start dulu bagi salam & senyum... baru depa nak mesra kot? ntahla). Aku bgtau hari ni kena minum air gula. aku hulur borang. Nurse tu tanya - TARIKH EDD? ANAK YANG KE BERAPA? TINGGI & BERAT? UMUR? NO. HP? lps tu bagi aku dua bekas kecik utk amik darah isi darah nanti. Kena pegang sendiri ya. Tunggu la turnnnnn... Lama la jugak tggu dari jam 8.45pagi sampai 9.20pagi. Sebab nurse yang bertugas utk amik darah tengah sibuk kat bhgn lain. Sib baik aku org yg pertama awal yg kena buat dulu. Masa menunggu tu mata aku melilau dlm bilik no. 12... GULPS!!! ternampak bekas cawan berwarna putih (macam cawan coffee tp tinggi sikit). Sah la!!! cawan itu berisi air gula... Hehe! aku senyum sorang². Lps settle amik darah yg pertama, terus kena pegi minum air gula. (tak amik gambar sbb malas. Boleh? hehe. tak teruja tgk cawan tuhhhh... :p)


Minum air gula bermula...

Jeng. Jeng. Jeng! Aku amik cawan, buka penutup... ehehhhhhh!!! air gula PERISA OREN suam² gittew. Hahaha!!! hati ku dah gumbiraaaaaaaa... sbb kwn² aku kata yang pure plain kaler putih TAK SEDAP LANGSUNG. Mmg tekak rasa loya nak termuntah masa minum. Alhamdullillah... aku dpt yg berperisa. Hehe! aku amik bau sikit, pastu rasa kat hujung lidah sikit. SERIUSSSSSS MANIS GILA BABENG!!! Terus aku teringat tips² dari blogger mak² mengandung yg aku baca mlm smlm... aku ikut 100% depa punya tips. BERJAYA AKHIRNYA!!!... aku TARIK NAPAS, PASTU MINUM SEKALIGUS TANPA HENTI. SELESAIIIII!!! Nurse terkejut, "eheh.. dah sudah?" Aku tersenyum bangga. Pastu kena tunggu dalam 2jam utk amik darah kali ke-2. Dalam masa 2jam tak boleh makan lg. Hanya boleh minum air kosong sahaja. Aku kuar bilik tersengeh pandang muka incik asben... Banggaaa laaaaaaa!!! dapat menahan minum air gula yg ibu² ngandung anggap sebagai mimpi ngeri. Hehe... lps 2jam amik darah terus balikkkkkk - HUNTING FOODS!!! Muahahaha... kebulur weeeeeyh. Lapor sesangat!!!


Ok, ni aku shared tips² yg aku ikut -
KREDIT KEPADA BLOGGERS INI. TERIMA KASIH BANYAK²!!!




No comments:

Post a Comment

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Solemnization - #SEXYBLACKYELLOW

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK

Theme Reception: #SWEETTIFFANYBLUEBABYPINK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...